Decizia a fost luată de Guvern printr–o ordonanţă de urgenţă care reglementează o serie de probleme financiare la nivelul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
„Instanţa sesizată, la cererea instituţiei debitoare, prin încheiere executorie, va putea suspenda începerea ori continuarea executării silite până la soluţionarea, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, a cererii privind acordarea termenului/termenelor de plată a sumei datorate. Suspendarea se dispune fără plata unei cauţiuni, iar încheierea poate fi atacată cu recurs, în mod separat”, se arată în ordonanţă.
Actul normativ mai stabileşte că, în cazuri urgente, instanţa, la cererea instituţiei debitoare, poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Suspendarea va fi dispusă tot fără plata unei cauţiuni, dar încheierea nu este supusă niciunei căi de atac.
Prevederile vor fi aplicate şi în cazul executării obligaţiilor de plată stabilite, prin titluri executorii, în sarcina autorităţilor administrative autonome.
În document se arată, printre altele, că AVAS nu dispune de resursele băneşti pentru asigurarea cheltuielilor de reprezentare a României la Curtea de Arbitraj Internaţională în condiţiile blocării conturilor instituţiei, ca urmare a executărilor silite declanşate în temeiul unor titluri executorii.
Preşedintele AVAS, Aurelian Popa, a declarat, în toamna anului trecut, pentru MEDIAFAX, că cea mai mare problemă cu care se confruntă instituţia este blocarea conturilor de către deponenţii FNI.