Maşinile chinezeşti, luate la puricat: investigaţie UE în curs pentru BYD, Geely şi SAIC

  • Comisia UE desfăşoară o investigaţie anti-dumping care include inspecţii la birourile BYD, Geely şi SAIC
  • Ancheta va dura 13 luni.
  • Până acum, nicio declaraţie nu a fost făcută de părţile implicate.
2574 afișări
Imaginea articolului Maşinile chinezeşti, luate la puricat: investigaţie UE în curs pentru BYD, Geely şi SAIC

Chinezi scot automobile pe bandă rulantă

Ciocnirea China-UE are loc şi pe piaţa europeană de automobile. După anunţul din 13 septembrie 2023 al preşedintei Ursula Von Der Leyen, Comisia Europeană trece de la cuvinte la fapte odată cu declanşarea anchetei asupra grupurilor auto Byd, Geely şi Saic.

Vestea a fost transmisă de Reuters, informată din surse anonime despre recenta misiune a inspectorilor UE în China pentru a investiga ipoteza concurenţei neloiale generată de subvenţiile de stat.

Ancheta va dura 13 luni, la finalul cărora, Comisia va evalua introducerea oricăror taxe vamale suplimentare faţă de taxa de 10% deja în vigoare. Intervievate părţile de agenţia de presă britanică, nicio declaraţie nu a fost făcută nici de UE, nici de producătorii chinezi, cu excepţia unei note sosite de la BYD din octombrie 2023, în care se afirmă că respectă toate principiile concurenţei.

În momentul de faţă, nu există verificări asupra mărcilor occidentale care produc unele modele destinate Europei în China, precum Tesla, BMW şi Renault.

Chinezii au preţuri cu 20% mai mici

Discursul susţinut de preşedintele Von der Leyen în septembrie anul trecut a stârnit uimire în Europa şi furie în China: „Europa este deschisă concurenţei. Trebuie să ne apărăm de practici neloiale. Aceste practici ne distorsionează piaţa şi, pentru că nu o acceptăm din interior, nu o acceptăm nici din exterior”.

Reacţia Beijingului a fost imediată prin Ministerul Comerţului, care a răspuns vorbind despre un „act protecţionist pur care va întrerupe şi distorsiona serios lanţul mondial al industriei auto şi va avea un impact negativ asupra legăturilor economice şi comerciale dintre China şi UE”.

Prognozele analiştilor indică faptul că maşinile chinezeşti vor atinge o cotă de 15% din piaţa europeană până în 2025, datorită preţurilor care sunt în general cu 20% mai avantajoase decât modelele produse pe Bătrânul Continent.

Posibila introducere de taxe suplimentare ar putea încetini creşterea, dar cu preţul unei probabile represalii economice a Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici