VREMEA 3 martie 2019. Temperaturi normale pentru această perioadă/ Risc însemnat de producere a avalanşelor la munte

VREMEA: Astăzi, vremea va fi apropiată de nivelul normal din punct de vedere termic.

489 afișări
Imaginea articolului VREMEA 3 martie 2019. Temperaturi normale pentru această perioadă/ Risc însemnat de producere a avalanşelor la munte

VREMEA 3 martie 2019. Temperaturi normale pentru această perioadă

Cerul va avea înnorări temporare, cu precădere în vestul, centrul şi nordul ţării. În prima parte a zilei, în sud, izolat şi trecător se vor semnala precipitaţii slabe, mixte.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade.

VREMEA în Bucureşti

Temperaturile sunt normale pentru această perioadă. În timpul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei, când trecător vor fi condiţii de fulguieli şi lapoviţă.

Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade.

Risc însemnat de producere a avalanşelor în mai multe masive

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în mai multe masive, este însemnat, până luni seara, la altitudini de peste 1.800 de metri. La Bâlea Lac zăpada depăşeşte doi metri şi jumătate, iar la Sinaia măsoară 84 de centimetri.

Potrivit meteorologilor, vremea a fost caldă pentru această perioadă, cu temperaturi diurne pozitive la altitudini mai mici de 1.700 de metri. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporare ziua, iar noaptea a devenit mai mult noros şi pe arii relativ extinse s-au semnalat precipitaţii în general slabe, predominant sub formă de ninsoare. Vântul a suflat în general moderat, cu intensificări de peste 90 km/h pe creste, unde a viscolit şi spulberat zăpada. S-a semnalat ceaţă, asociată pe creste şi cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă nu a prezentat variaţii mai mari de 7 cm, crescând în general în Carpaţii Meridionali şi nordul Carpaţilor Occidentali, în rest menţinându-se sau scăzând nesemnificativ.

Sâmbătă, stratul de zăpadă măsura 258 de centimetri la Bâlea-Lac, 138 de centimetri la Vârful Omu, 101 de centimetri la Vârful Călimani, 71 de centimetri la Parâng şi 84 de centimetri la Sinaia.

În munţii Făgăraş şi Bucegi, meteorologii anunţă risc însemnat - respectiv gradul 3 pe o scară de la 1 la 5 - de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri.

„Odată cu încălzirea de luni, stratul de zăpadă proaspătă de până la 10 cm se va topi uşor, apa rezultată cumulându-se în interior sub formă de pelicule subţiri, pe care poate aluneca cu uşurinţă stratul de deasupra. La suprafaţa stratului de zăpadă se mai întâlnesc plăci de vânt mai vechi, cu coeziune slabă cu straturile vecine. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa curgeri sau avalanşe de mici dimensiuni chiar şi la supraîncărcări slabe, cu precădere după-amiaza, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanşe este mai crescut”, arată sursa citată.

Şi în munţii Ţarcu, Godeanu şi Parâng riscul de producere a avalanşelor este însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri. În restul masivelor, riscul este moderat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici