Avertisment. Se naşte „diplomaţia vaccinului”, văzut drept un instrument de promovare a intereselor naţionale

  • Diplomaţia va determina probabil cine va avea acces la vaccinurile împotriva coronavirusului în următoarele luni, au declarat un număr de analişti pentru CNBC, ţări precum Rusia şi China folosind una dintre mărfurile cele mai solicitate din lume pentru a-şi promova propriile interese.
  • În timp ce multe ţări nu au început încă programele de vaccinare, chiar şi naţiunile cu venituri ridicate se confruntă cu un deficit în aprovizionare, în timp ce producătorii se luptă să accelereze producţia.
905 afișări
Imaginea articolului Avertisment. Se naşte „diplomaţia vaccinului”, văzut drept un instrument de promovare a intereselor naţionale

Se naşte „diplomaţia vaccinului”, văzut drept un instrument de promovare a intereselor naţionale

Rusia şi China au făcut anul trecut, din distribuirea măştilor de faţă şi a echipamentelor de protecţie către ţările puternic afectate, un principiu central al relaţiilor diplomatice. Acum, ambele ţări sunt văzute ca având o abordare similară în privinţa vaccinurilor.

Agathe Demarais, director global de prognoză la Economist Intelligence Unit, a declarat pentru CNBC că Rusia, China şi într-o măsură mai mică India pariază pe furnizarea de vaccinuri Covid ţărilor emergente sau cu venituri mici pentru a-şi promova interesele.

"Rusia şi China fac acest lucru de mult, mult timp ... în special în ţările emergente, deoarece consideră că puterile occidentale tradiţionale s-au retras din aceste ţări", a spus Demarais. „În trecut, deşi este încă cazul, am văzut cum China a lansat iniţiativa Belt and Road, am văzut că Rusia a făcut o serie de lucruri în special în ţările din Orientul Mijlociu cu centrale nucleare, iar diplomaţia vaccinurilor este o nouă cărămidă în întregul edificiu al încercării lor de a-şi consolida poziţia globală".

Această strategie ar putea duce la o consolidare a prezenţei Rusiei şi Chinei, pe termen lung, în ţările din întreaga lume, a spus Demarais, menţionând că importanţa fundamentală a vaccinurilor pentru cetăţeni va face ca ţările să nu reziste presiunilor diplomatice în viitor.

Problema pentru Moscova şi Beijing, totuşi, este că există mari şanse ca ambele să facă suprapromisiuni şi să sublivreze, a adăugat Demarais.

Vaccinul Sputnik V din Rusia şi vaccinurile Sinopharm şi Sinovac din China au început deja să fie livrate în lume. În total, 26 de ţări, inclusiv Argentina, Ungaria, Tunisia şi Turkmenistan, au autorizat vaccinul rusesc, iar lista de clienţi pentru vaccinurile chineze include, printre altele, Brazilia, Indonezia, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici