Călătorind cu teamă de COVID-19. Cinci sfaturi pentru a evita bolile în timpul zborului cu avionul

  • Este inevitabil ca cei puşi în situaţia de a călători în această perioadă, când teama de coronavirus a luat o deosebită amploare, să nu se întrebe câteva lucruri esenţiale.
  • Profesioniştii din domeniul sănătăţii oferă câteva sfaturi, în încercarea de a răspunde celor mai frecvente curiozităţi, arată The New York Times.
2838 afișări
Imaginea articolului Călătorind cu teamă de COVID-19. Cinci sfaturi pentru a evita bolile în timpul zborului cu avionul

Sursa: Profimedia Images

1. Ar trebui să port o mască?

 
Răspunsul poate fi atât negativ, cât şi un „da” hotărât. Dr. Tierno, profesor de microbiologie şi patologie la Universitatea din New York, spune că aerul poate trece oricum prin goluri, măştile din pânză oferind protecţie redusă. A adăugat că purtătorii de mască îşi acoperă, uneori, doar gura, lăsându-şi nasurile expuse. „Pentru majoritatea oamenilor, masca nu este o necesitate”.
 
Atunci când este cu adevărat nevoie de protecţie, spre exemplu în cazul zonelor unde au fost confirmate multiple cazuri de îmbolnăvire, oamenii ar trebui să poarte un aparat respirator N95 (o mască ce filtrează 95% din particule de aer mai mici). Dr. Tierno a avertizat că această mască „îngreunează capacitatea de a respira”.
 

2. Cât de important este spălatul pe mâini?

 
Profesioniştii din domeniul sănătăţii spun că spălarea mâinilor cu apă şi săpun este cea mai eficientă metodă de apărare împotriva coronavirusului, dar şi a altor boli. „Cele mai murdare lucruri cu care un om intră în contact sunt chiar propriile degete", spune dr. Tierno. 
 
Spălarea corectă şi eficientă a mâinilor poate reduce riscul infecţiilor respiratorii cu până la 16%, potrivit Centrelor de control şi prevenire a bolilor. 
 

3. Este în regulă să mâncăm direct de pe masă?

 
„Nu mâncaţi de pe masă”, avertizează dr. Tierno. Un raport din 2015 al Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA a constatat că membrii echipajului de zbor dispun de un timp limitat pentru a curăţa cabina înainte ca următorii pasageri să urce la bordul aeronavei. 
 
În cazul în care călătoriţi cu avionul, e recomandat să aduceţi şerveţele cu care să igienizaţi scaunele, mesele şi tăvile, ba chiar şi mânerele din toalete. De asemenea, pe mese pot fi aşezate foi de hârtie, pentru a evita contactul direct cu suprafeţele din mijlocul de transport.
 

4. Care este riscul de a lua un virus de la un alt pasager?

 
Riscul de îmbolnăvire este similar cu cel înregistrat în urma unei călătorii cu autobuzul public sau cu frecventarea unei săli de cinema, potrivit unui raport din 2018 al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian.
 
În avioane sunt folosite filtre de aer cu eficienţă ridicată, comparabile cu cele utilizate în sălile de operaţii din spitale. Acestea captează 99% din microbii transportaţi în aer şi sunt schimbate la intervale regulate, au transmis reprezentanţii asociaţiei. Astfel, riscurile de îmbolnăvire nu ar trebui să fie extrem de mari în cazul unei călătorii cu avionul. 
 
 

5. Cum ne ajută odihna corespunzătoare să ne ferim de boli?

 
Cu cât sistemul imunitar este mai sănătos, cu atât cresc şansele fiecăruia de a nu se îmbolnăvi. Specialiştii recomandă 6-8 ore de somn zilnice. De asemenea, activitatea fizică şi alimentaţia sănătoasă contribuie la rezistenţa la infecţii a organismului. 
 
Stresul este un alt factor care creşte riscul de îmbolnăvire, motiv pentru care odihna şi menţinerea unei atitudini relaxate se află pe lista de sfaturi a docotorului Tierno. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici