Cât mai avem până la imunizarea colectivă? Părerea cercetătorilor: „Ar putea dura ani de zile”

  • Ţările cele mai avansate în campania de vaccinare văd o plafonare a ratei de oameni imunizaţi zilnic.
  • Lupta împotriva Covid-19 va fi o muncă pe termen lung. „Ar putea dura ani”, subliniază Antoine Flahault.
  • Cercetătorii atenţionează că imunizarea colectivă se poate atinge doar prin vaccinarea populaţiei.
1904 afișări
Imaginea articolului Cât mai avem până la imunizarea colectivă? Părerea cercetătorilor: „Ar putea dura ani de zile”

Când a început pandemia de Covid-19, în urmă cu peste un an, unii au vorbit despre imunitatea de grup sub formă de strategie. La cinci luni de la începerea campaniilor de vaccinare în întreaga lume, conceptul reapare: vaccinarea cât mai multor oameni poate duce la această faimoasă imunizare colectivă? În ţările cele mai avansate în cursa pentru imunizare încep sa apara îndoieli, potrivit Le Parisien.

Statele Unite se află în prezent printre ţările care au vaccinat cea mai mare parte a populaţiei. Peste 50% din americani au primit cel puţin o doză de vaccin. Dr. Anthony Fauci, consilierul lui Joe Biden cu privire la gestionarea pandemiei, a decis să nu mai utilizeze termenul de ”imunizare colectivă”, relatează The New York Times. „Eu zic sa uităm de asta pentru o secundă. Dacă vaccinaţi suficienţi oameni, infectările vor scădea.”

În timp ce autorităţile din SUA se distanţează de conceptul de imunizare colectivă, istoria a arătat că este posibilă. „Din câte ştiu, nicio boală nu a fost eradicată fără ajutorul unui vaccin”, explică profesorul Antoine Flahault, şeful Institutului pentru Sănătate Globală din Geneva.

„Cu toate acestea, vaccinul a reuşit să eradice variola în 1980. Campania de eradicare a poliomielitei a fost realizată în întreaga lume, cu excepţia Afganistanului şi Pakistanului. Rujeola este, de asemenea, subiectul unui proiect de eradicare. A fost eliminată pentru o vreme în America, dar a existat o reapariţie în Statele Unite din cauza refuzului antivacciniştilor”, a mai adăugat acesta.

„Rata efectivă de reproducere (R) este cea care face posibilă calcularea acestui prag”, a declarat epidemiologul Catherine Hill. „Rata iniţială de reproducere a virusului este estimată la 3 (pentru România). Adică, un pacient a infectat în medie trei persoane din jurul său.”

Pentru a cunoaşte rata imunizării, trebuie să aplicăm o formulă simplă acestei rate de reproducere: R-1 / R. Când tulpina iniţială a predominat, raportul a fost, prin urmare, de 0,67. Pentru a obţine imunizarea colectivă, s-a estimat, prin urmare, că 67% din populaţie trebuie să fi fost infectată sau vaccinată. Dar a sosit varianta britanică. Mai contagioasă, a crescut rata efectivă de reproducere cu aproximativ 50% până la 4,5. Acesta este un raport de aproximativ 0,78 … şi o rată a imunizării ţintă de 78%.

Această cifră este încurajatoare. Epidemiologul Catherine Hill nu vede niciun motiv pentru care nu putem proteja 80% din populaţie „cu condiţia de a-i face publicitate”. Dar lupta împotriva Covid-19 va fi o muncă pe termen lung. „Ar putea dura ani”, subliniază Antoine Flahault. „De asemenea, va depinde de capacitatea noastră de a convinge populaţia recalcitrantă.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici