Cea mai tulburătoare ipoteză despre COVID-19. Cât timp rămânem imuni la coronavirus şi putem fi infectaţi de două ori?

  • În China şi Japonia se pare că mai mulţi pacienţi vindecati de Covid-19 au virusul din nou.
  • Acest lucru arată că ne putem îmbolnăvi de noul coronavirus de două ori? Cât timp rămânem imuni?
  • Strategia de iesire din izolare va depinde de aceste întrebări cruciale
5332 afișări
Imaginea articolului Cea mai tulburătoare ipoteză despre COVID-19. Cât timp rămânem imuni la coronavirus şi putem fi infectaţi de două ori?

Sursă foto: Profimedia

Putem fi infectati de două ori cu coronavirus? În timp ce autorităţile sanitare şi guvernele mizează pe imunitatea populaţiei deja infectate pentru a accelera iesirea din izolare, această întrebare crucială nu are încă un răspuns ferm, relatează Les Echos.

De obicei atunci când suntem infectaţi cu un virus anticorpii produşi pentru a combate această infecţie persistă o vreme în organism. În cazul gripei, de exemplu, imunitatea durează câteva luni.

Este şi cazul coronavirusului Sars-CoV-2? „Este o boală nouă, cu un virus nou. Retrospectiva pe care o avem în prezent este prea scurtă pentru a avea un răspuns definitiv la această întrebare ", explică pentru Les Echos doctorul Mustapha Si-Tahar, directorul Inserm al Centrului pentru Studiul Patologiilor Respiratorii (CEPR), situat în Tours.

Cazuri de reinfecţie raportate în Asia

Informatiile din Asia privind mai multi pacienţi recuperaţi care au fost din nou pozitivi ridică multe întrebări. La sfârşitul lunii februarie, o femeie japoneză din cei patruzeci de ani a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, la zece zile după ce a fost declarată vindecată de un centru de sănătate din Osaka.

În mod similar, în Coreea de Sud, 91 de pacienţi declaraţi vindecaţi au fost testaţi pozitiv, au raportat autorităţile medicale. Şi în Guangdong, China, oficialii din domeniul sănătăţii au descoperit că 14% dintre pacienţii externati din spital au fost testaţi din nou pozitiv în testele ulterioare.

Erori de diagnostic?

Cum se explică aceste observaţii? „Sunt posibile mai multe scenarii. Putem prezenta ipoteze, răspunsuri. Primul este că ar putea exista un diagnostic greşit în timpul primei infecţii, cu fals pozitiv”, explică Mustapha Si-Tahar. 

A doua ipoteză care explică aceste reinfecţii ar fi doar imunitatea „locală”. „Ne putem imagina că unii subiecţi dezvoltă o formă de infecţie foarte moderată la nivel nazal care reacţionează doar la sistemul imunitar înnăscut, fără activarea suficientă a sistemului imun adaptativ (care produce anticorpi şi păstrează în memorie infecţiile)”, explică expertul în imunologie, care totuşi adaugă „cred foarte moderat” in această ipoteză.

Dacă nu s-au vindecat cu adevărat?

A treia ipoteză priveşte faza de vindecare. „Nu avem suficiente informaţii despre cât de rapid virusul părăseşte corpul. Puţine teste sunt făcute la pacienţii declaraţi vindecaţi, deoarece nu mai au niciun simptom ”, subliniază directorul CEPR.

Prin urmare, s-ar putea ca virusul să fie menţinut în stare latentă la anumiţi pacienţi şi că „anumiţi factori externi (de exemplu, unele medicamente) sau interne (de exemplu, patologie cronică)”, favorizează din nou înmulţirea virusului şi că simptomele reapar.

Cea mai tulburătoare ipoteză

În cele din urmă, a patra ipoteză este cea mai îngrijorătoare. În acest scenariu unele persoane - cu un sistem imunitar funcţional, fără comorbiditate - pur şi simplu nu reuşesc să genereze suficienţi anticorpi pentru a se proteja de infecţiile viitoare. Acest lucru e sugerat de un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă chinezi asupra a 175 de pacienţi vindecaţi de Covid-19.

Acest studiu din Shanghai - încă nevalidat - concluzionează că majoritatea pacienţilor studiaţi au dezvoltat anticorpi neutralizanţi între 10 şi 15 zile de la debutul bolii, la diferite concentraţii. În schimb, aproximativ 6% dintre pacienţi nu au dezvoltat anticorpi detectabili. „Aceşti oameni ar putea să se îmbolnăvească din nou”, spune dr. Mustapha Si-Tahar. În nouă din zece cazuri, aceştia vizau pacienţi cu vârsta de 40 de ani sau mai mici.

„Nu ştim dacă aceşti anticorpi ne protejeaza”

Ne punem întrebarea dacă cineva care a avut Covid [...] este protejat. În cele din urmă, nu ştim dacă anticorpii ofera protecţie. „Acest lucru il îngrijorează şi pe profesorul Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific din Franţa, audiat miercuri la Senat.

„Vom lansa propriile noastre analize de laborator. Ar trebui să avem rezultate solide într-o lună sau o lună şi jumătate ”, spune dr. Mustapha Si-Tahar. Între timp în faţa acestor incertitudini unii pun sub semnul întrebării relevanţa obţinerii imunităţii colective prin contaminare adică atunci când epidemia se termină din lipsa de noi contaminaţi. De asemenea, aceste observaţii slăbesc valabilitatea testelor serologice, detectând prezenţa anticorpilor şi pe care autorităţile publice se bazează pentru a detecta pe cei imunizaţi.

Împotriva Covid-19, „un vaccin sigur şi eficient ar putea fi singurul instrument care permite lumii să revină la un sentiment de normalitate”, după cum a declarat secretarul general al ONU săptămâna aceasta, sperând să-l avem înainte de sfârşitul anului.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici