Consiliul Elevilor acuză autorităţile de modul în care au gestionat distribuirea testelor Covid-19

  • Consiliul Naţional al Elevilor acuză o „totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor” şi solicită remedierea problemei astfel încât testarea elevilor să nu fie în niciun fel periclitată.
  • Reacţia vine după ce Ministerul Educaţiei a anunţat că nu sunt suficiente teste pentru săptămâna viitoare.
283 afișări
Imaginea articolului Consiliul Elevilor acuză autorităţile de modul în care au gestionat distribuirea testelor Covid-19

Sursa foto: Mediafaxfoto

„Testare cu surle şi trâmbiţe, dar fără continuitate. După ce cu toţii am aşteptat achiziţionarea şi distribuirea în unităţile de învăţământ a celor 70 de milioane de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19, ne lovim în continuare de impedimente şi inconsecvenţă în măsuri. Miercuri seara, a fost făcută publică o adresă trimisă de Ministerul Educaţiei către Ministerul Sănătăţii, prin care notifică insuficienţa testelor care au ajuns în teritoriu şi imposibilitatea testării începând cu săptămâna următoare”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Reprezentanţii elevilor susţin că, deşi acestea au fost aşteptate nepermis de mult, „după doar o primă tranşă distribuită în şcoli, se anunţă, în spatele uşilor închise, faptul că stocul a fost epuizat sau că livrarea este, pentru un moment, insuficientă”.

Consiliul Naţional al Elevilor spune că a fost sesizat cu privire la unităţi de învăţământ din ţară în care nu au fost distribuite deloc teste. De asemenea, elevii reclamă faptul că nu există o procedură clară şi uniformă de raportare a rezultatelor testelor rapide efectuate de elevi acasă, pentru care în cele mai multe situaţii responsabilitatea a fost pasată către elevi şi către părinţii lor.

„Consiliul Naţional al Elevilor se declară consternat de o astfel de situaţie care denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor şi solicită remedierea problemei în regim de urgenţă, astfel încât testarea elevilor pentru perioada imediat următoare să nu fie în niciun fel periclitată”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi timp, elevii cer Ministerului Sănătăţii o analiză a concludenţei testelor rapide pe bază de salivă distribuite în şcoli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR.

Totodată, CNE spune că este absolut necesară actualizarea şi clarificarea procedurii de testare.

„După îndelungi săptămâni de aşteptare, au sosit testele rapide în şcoli, au fost asamblate de persoane care nu au asemenea atribuţii şi, în final, au ajuns la elevi, pentru o scurtă perioadă de timp! Testarea reprezintă un act indispensabil pentru menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme şi este impardonabil să ne lovim de asemenea situaţii la nici o săptămână de la debutul demersului. Solicităm cu fermitate remedierea situaţiei în regim de urgenţă!”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele CNE.

Ministerul Educaţiei a cerut miercuri, printr-o scrisoare adresată Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), graficul livrărilor de teste de salivă pentru şcoli, în condiţiile în care cele rămase sunt insuficiente pentru săptămâna următoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici