Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia anti-COVID

  • Un studiu arată că varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud poate elimina protecţia oferită de vaccinul produs de Pfizer/BioNTech într-o oarecare măsură.
  • Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv şi cel mai mare furnizor de asistenţă medicală din Israel, Clalit.
  • Cercetătorii subliniază că studiul a fost făcut pe un eşantion mic de persoane infectate cu varianta sud-africană, rară în Israel.
7327 afișări
Imaginea articolului Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia anti-COVID

SARS-CoV-2. Tulpina sud-africană, B.1.351

Studiul a fost efectuat pe 400 de persoane testate pozitiv, la cel puţin 14 zile după ce au primit una sau două doze de vaccin, faţă de acelaşi număr de pacienţi nevaccinaţi şi a constatat că tulpina sud-africană, B.1.351, reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de COVID-19.

Dar în rândul pacienţilor care au primit două doze de vaccin, rata de prevalenţă a variantei a fost de opt ori mai mare decât la cei nevaccinaţi - 5,4% faţă de 0,7%.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv şi cel mai mare furnizor de asistenţă medicală din Israel, Clalit. Acesta sugerează că vaccinul este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu coronavirusul original şi varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, care a ajuns responsabilă pentru aproape toate cazurile de COVID-19 din Israel, au spus cercetătorii.

„Am constatat o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecţia vaccinului", a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.

Cercetătorii au avertizat că studiul a fost făcut pe un eşantion mic de persoane infectate cu varianta sud-africană, din cauza rarităţii sale în Israel.

Pfizer şi BioNTech nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.

Companiile au declarat pe 1 aprilie că vaccinul lor a fost eficient în aproximativ 91% din cazuri.

Unele studii anterioare au indicat că Pfizer/BioNTech este mai puţin puternic împotriva variantei B.1.351 decât împotriva altor tulpini ale coronavirusului, dar a oferit totuşi o apărare robustă.

În timp ce rezultatele studiului pot cauza îngrijorare, prevalenţa scăzută a tulpinii din Africa de Sud a fost încurajatoare, potrivit lui Stern.

Aproape 53% din populaţia de 9,3 milioane a Israelului a primit ambele doze de Pfizer. Ţara şi-a redeschis în mare măsură economia în ultimele săptămâni, în timp ce pandemia pare să piardă teren, rata infecţiilor, cazurile severe şi spitalizările scăzând brusc. Aproximativ o treime dintre israelieni au vârsta sub 16 ani, ceea ce înseamnă că încă nu sunt eligibili pentru vaccinare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici