COVID exista deja în Europa cu câteva săptămâni înainte de primele cazuri confirmate - studiu

  • COVID exista deja în Europa cu câteva săptămâni înainte de primele cazuri confirmate, susţine un studiu norvegian.
  • Studiul a fost posibil în Norvegia pentru că aici sunt stocate eşantioane de sânge prelevate de la femei însărcinate.
4047 afișări
Imaginea articolului COVID exista deja în Europa cu câteva săptămâni înainte de primele cazuri confirmate - studiu

COVID exista deja în Europa cu câteva săptămâni înainte de primele cazuri confirmate - studiu

Oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar Akershus de lângă Oslo au identificat un rezultat pozitiv la coronavirus într-o probă de sânge prelevată de la o femeie însărcinată la 12 decembrie 2019 şi spun că aceasta a fost probabil infectată la sfârşitul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie.

„Descoperirile noastre schimbă istoria epidemiei de coronavirus atât în Norvegia, cât şi în lume", a declarat Anne Eskild, profesor şi medic şef la Akershus.

„De fapt, am găsit patru din cele 1.500 de teste efectuate pe femei însărcinate care au fost pozitive înainte ca primul caz din Franţa să fie diagnosticat", a declarat ea pentru Euronews.

Cazuri similare pneumoniei au fost identificate în Wuhan, China, în decembrie 2019, iar pe 12 ianuarie 2020 autorităţile chineze au împărtăşit secvenţa genetică a noului coronavirus. Potrivit Eurosurveillance, primele trei cazuri europene au fost confirmate în Franţa la 24 ianuarie 2020, după simptome apărute cu doar câteva zile mai devreme.

În mai 2020, s-a raportat că un alt pacient francez, tratat pentru pneumonie în spital la 27 decembrie 2019, a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

Profesorul Eskild spune că cercetările sale arată că virusul exista cu mult înainte de aceste cazuri din Franţa: „Concluzia este că, din moment ce femeile din zona noastră provin din toată lumea, este posibil ca virusul să se fi aflat peste tot în lume înainte ca autorităţile din China să anunţe epidemia".

În Norvegia, tuturor femeilor însărcinate li se prelevează probe de sânge pentru a se verifica dacă au infecţii cu transmitere sexuală. Probele sunt păstrate în mod anonim, în scopul monitorizării unor potenţiale boli infecţioase şi, prin urmare, au fost puse la dispoziţia cercetătorilor care au analizat originile răspândirii COVID-19 în naţiunea nordică.

Probabil că sunt puţine alte ţări care au acces la eşantioane de sânge stocate la nivel de populaţie şi, prin urmare, există puţine sau deloc alte studii retrospective", explică Eskild.

Descoperirile echipelor au fost publicate în revista Cambridge University Press epidemiology and infection.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici