Experiment COVID-19, într-un oraş cu 45.000 de locuitori. Ce s-a întâmplat când aproape toţi adulţii au fost vaccinaţi?

  • Oraşul brazilian Serrana a făcut parte dintr-un experiment COVID-19.
  • Au fost urmărite efectele vaccinării în masă cu serul CoronaVac, dezvoltat de o companie din China.
  • Cei 45.000 de locuitori au fost martorii unei scăderi de 95% a deceselor asociate COVID-19.
16309 afișări
Imaginea articolului Experiment COVID-19, într-un oraş cu 45.000 de locuitori. Ce s-a întâmplat când aproape toţi adulţii au fost vaccinaţi?

Oraşul Serrana, din Brazilia, a găzduit un experiment de vaccinare în masă împotriva COVID-19. În cadrul studiului, aproape toţi rezidenţii adulţi au fost imunizaţi cu serul CoronaVac, dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech. Potrivit echipei de cercetători, persoanele care nu s-au vaccinat au fost protejate prin reducerea circulaţiei virusului SARS-CoV-2, scrie BBC.

Rezultatele sugerează că pandemia de COVID-19 poate fi controlată prin vaccinarea completă, cu numărul de doze prevăzute de la caz la caz, a 75% din oameni.

Situaţia COVID-19 în Brazilia

Brazilia a fost puternic afectată de pandemie, raportând până acum aproape 463.000 de decese. Media cazurilor zilnie de infectare cu noul coronavirus rămâne ridicată, pe fondul restricţiilor epidemice laxe. În plus, ţara se luptă cu o campanie lentă de vaccinare, din cauza numărului insuficient de doze.

Toate datele problemei par să indice un rezultat negativ, soldat cu vieţi pierdute şi multă suferinţă. Astfel, experimentul din Serrana, situat în sud-estul statului São Paulo, vine în sprijinul brazilienilor care caută soluţia miraculoasă împotriva COVID-19.

Experimentul din Serrana

 
Studiul a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2021 de către Institutul Butantan, care produce vaccinul CoronaVac.
 
Oraşul a fost împărţit în patru zone pentru a urmări mai uşor răspândirea virusului. În trei dintre acestea, 75% din populaţia adultă a fost vaccinată împotriva COVID-19, primind ambele doze necesare imunizării.
 
Când 95% din subiecţi au fost complet vaccinaţi, rezultatele au arătat că:
  • Decesele au scăzut cu 95%
  • Numărul spitalizărilor a scăzut cu 86%
  • Frecvenţa cazurilor simptomatice a scăzut cu 80%
Ricardo Palacios, director de cercetare al Institului Butantan, a declarat că cifra cheie a fost 75%. „Cel mai important lucru este că putem controla pandemia fără a fi nevoie să vaccinăm întreaga populaţie”, consideră el.
 
Palacios a adăugat că a observat şi scăderea numărului de infectări în rândul copiilor şi adolescenţilor, care nu fuseseră vaccinaţi anti-COVID-19. Acest lucru ar putea indica faptul că nu e nevoie de imunizarea elevilor pentru a redeschide şcolile, precizează specialistul.
 

Vaccinul anti-COVID-19 CoronaVac

Rezultatele experimentului ar putea avea şi efectul unui impuls în achiziţia de vaccin CoronaVac, utilizat de zeci de ţări în curs de dezvoltare. Câştigarea încrederii este un pas important pentru producători, mai ales în urma controversei de anul acesta, când studiile clinice din Brazilia, Indonezia şi Turcia i-a estimat eficacitatea într-un interval cuprins între 50% şi 90%.

Vaccinul CoronaVac funcţionează prin utilizarea particulelor virale neutralizate, cu ajutorul cărora expune sistemul imunitar la virus fără a risca un răspuns simptomatic grav al organismului.
 
Experimentul din Serrana a fost primul de acest gen din lume, susţin iniţiatorii săi. Potrivit rezultatelor publicate, nu au fost raportate efecte secundare severe provocate de vaccin şi nici nu au existat decese asociate COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, la 14 zile după rapel.
 
Un studiu similar se desfăşoară într-un alt oraş brazilian, Botucatu, care are o populaţie de 148.000 de locuitori. Cercetătorii folosesc vaccinul Oxford-AstraZeneca, produs local de institutul Fiocruz.
 
Brazilia a înregistrat al doilea cel mai mare număr de decese COVID-19 din lume, fiind depăşită doar de Statele Unite ale Americii. De asemenea, ţara a raportat al treilea cel mai mare număr de cazuri la nivel mondial: peste 16,5 milioane de infectări. 
 
Senatul brazilian organizează o anchetă cu privire la campania lentă de vaccinare, analizând totodată şi modul în care preşedintele Jair Bolsonaro a tratat criza sanitară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici