În Europa au murit peste 76.000 de oameni de Covid-19. Ţările care ies parţial din izolare şi avertismentul epidemiologilor

  • Mai multe ţări europene îşi reduc restricţiile sau anunţă relaxări ale carantinei
  • Bilanţul morţilor de Covid-19 în Europa este de peste 76.000, potrivit worldometers.info
  • Unii epidemiologi se tem de un „al doilea val” în caz de iesire din izolare prematură
5676 afișări
Imaginea articolului În Europa au murit peste 76.000 de oameni de Covid-19. Ţările care ies parţial din izolare şi avertismentul epidemiologilor

În Europa au murit peste 76.000 de oameni de Covid-19. Ţările care ies parţial din izolare şi avertismentul epidemiologilor

După modelul Chinei care a suspendat săptămâna trecută măsurile de izolare în oraşul Wuhan, epicentrul contaminării cu Covid-19, Spania, Italia şi Austria se gândesc deja la o ieşire din izolare treptată, pe care o justifică printr-o scădere a numărului de infecţii şi spitalizări.

Franţa însă se pregăteşte să extindă măsurile introduse pe 17 martie. Preşedintele Macron ar urma să anunţe luni, la 20:00, o prelungire a perioadei de izolare cel puţin până pe 15 mai.

Numărul de decese este de peste 14.000 în Franţa. În Europa peste 76.000 de persoane infectate cu Covid-19 au murit. Cu toate acestea, mai multe state se îndreaptă deja spre o relaxare, în timp ce unii epidemiologi se tem de un „al doilea val” în caz de iesire din izolare prematură. „Ridicarea prea rapidă a restricţiilor ar putea duce la o reînviere mortală a pandemiei”, a avertizat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează Le Journal du Dimanche.

În Austria, o „repornire în etape”

Cu 319 de victime sâmbătă, Austria consideră că a „aplatizat” suficient curba de contaminare pentru a putea avea în vedere o „repornire în etape” a ţării, izolată încă de la jumătatea lunii martie. Începând de marţi, întreprinderile mici de produse alimentare, magazinele de bricolaj şi grădinărit vor putea fi redeschise, cu condiţia respectării limitelor de distanţare socială.

Magazinele de haine şi frizeriile vor relua programul la sfârşitul lunii aprilie. Măsura va intra în vigoare doar într-o lună pentru hoteluri şi restaurante. Dacă şcolile sunt programate să se redeschidă la jumătatea lunii mai, studenţii vor trebui să se bazeze pentru cursuri online până la sfârşitul anului universitar. Adunările culturale şi sportive nu sunt autorizate înainte de sfârşitul lunii iunie.

Cu toate acestea, restricţiile de ieşire şi lucrul de acasă sunt încă necesare până la sfârşitul lunii aprilie. De luni, purtarea unei măşti este obligatorie în transportul public şi supermarketuri, sub pedeapsa unei amenzi de 50 de euro.

În Spania, sfârşitul „hibernării”

A treia ţară cea mai afectată în număr de decese după Statele Unite şi Italia, Spania a fost într-o izolare strictă pe 14 martie şi a oprit activităţile neesenţiale timp de două săptămâni (între 27 martie şi 12 aprilie). În ciuda unui număr tot mai mare de decese (619 duminică), ţara va pune capăt luni acestei ultime măsuri numită „hibernare economică”. Persoanelor care nu pot munci de acasă li se vor da măşti în special în staţiile de metrou şi in trenurile din suburbii. Cu toate acestea, Pedro Sanchez, şeful guvernului, a avertizat deja că izolarea va fi prelungită şi după 25 aprilie.

În Italia, un plan strategic de ieşire

Izolaţi de la 9 martie, italienii nu îşi vor părăsi casele înainte de 3 mai. Guvernul lui Giuseppe Conte are un plan strategic pentru a „ieşi treptat” din carantină şi „a învăţa să traiască cu virusul”, care a ucis peste 19.000 de oameni în ţară. Relaxarea măsurilor restrictive ar putea avea loc pe 16 mai, potrivit şefului Protecţiei Civile italiene. Acesta ar permite iniţial reluarea activităţilor farmaceutice, alimentare şi artizanale şi apoi, într-o a doua etapă, redeschiderea barurilor, restaurantelor, cluburilor de noapte şi a sălilor de sport, dar numai cu condiţia ca purtarea măştii să se generalizeze iar distanţa să fie respectată.

În Cehia măsurile au fost deja relaxate

Începând de marţi, Cehia nu mai solicită celor care aleargă sau bicicliştilor să poarte o mască. În timp ce ţara a fost izolată începând cu 16 martie, mai multe magazine non alimentare  au fost redeschise joi. Marţi se redeschid şi frontierele, cel puţin parţial. Vicepremierul a avut în vedere restabilirea călătoriilor în străinătate din motive profesionale, familiale sau medicale. Starea de urgenţă a fost prelungită până la sfârşitul lunii.

În Norvegia, un „optimism prudent”

Scăderea numărului de noi spitalizări sugerează ministrului Sănătăţii din Norvegia că epidemia este „sub control” în ţara sa. Cu un „optimism prudent”, prin urmare, premierul Erna Solberg a decis să redeschidă creşele pe 20 aprilie şi anumite şcoli şi universităţi pe 27 aprilie. 

În Danemarca, o revenire treptată

Adunarea a peste 10 persoane este interzisă, baruri, restaurante, centre comerciale sunt închise: Danemarca este în semi-izolare din 11 martie, dar se pregăteşte să îşi redeschidă şcolile. Cresele, grădiniţele şi şcolile primare îi vor întâmpina din nou pe elevi pe 15 aprilie, dar va fi necesar să aştepte până pe 10 mai pentru şcolile medii şi licee. "Vom trăi cu multe restricţii pentru multe alte luni", a avertizat premierul danez Mette Frederiksen.

În Elveţia, în curând

Miercuri Consiliul Federal Elveţian a anunţat că va prezenta un plan cu privire la „prima relaxare” pe 16 aprilie, pentru intrarea în vigoare la sfârşitul lunii.
 
Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici