Klaus Iohannis despre economia României: Evoluţiile economice vor fi direct influenţate de ritmul şi succesul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19

„De noi toţi depinde revenirea la normalitate în condiţii de siguranţă sanitară. România se află la începutul unui drum, un drum al reformelor importante în marile sisteme publice al investiţiilor şi al accesării fondurilor europene”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

677 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis despre economia României: Evoluţiile economice vor fi direct influenţate de ritmul şi succesul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19

Anul 2020 a stat sub semnul pandemiei de COVID-19, al crizei sanitare şi economice, precum şi al stării de urgenţă în majoritatea ţărilor europene, a declarat preşedintele, adăugând că „2021 a debutat însă cu semne bune pentru România şi pentru comunitatea de afaceri, cu semnale încurajatoare de revenire a creşterii economice”.

Prognozele indică faptul că România va beneficia de o creştere cu 4,3% în acest an, „un procent destul de bun, dat fiind contextul în care ne aflăm”.

„Ţara noastră se confruntă însă, în continuare, cu spectrul dezechilibrelor economice, faţă de care trebuie găsite soluţii sustenabile. În acest sens, sunt esenţiale consolidarea situaţiei finanţelor publice, precum şi aplicarea de politici de susţinere a creşterii competitivităţii, cu accent special pe creşterea exporturilor şi atragerea de investiţii pe termen lung”, a declarat, în cadrul unui discurs online la Camera de Comerţ Româno-Germană, Klaus Iohannis.

Acesta a atras atenţia că evoluţiile economice din perioada următoare vor fi direct influenţate de ritmul şi succesul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 atât la nivel european, cât şi la nivel naţional.

„De noi toţi depinde revenirea la normalitate în condiţii de siguranţă sanitară. România se află la începutul unui drum, un drum al reformelor importante în marile sisteme publice al investiţiilor şi al accesării fondurilor europene. Preocupările actuale ale Guvernului şi ale Parlamentului pentru reforme şi investiţii trebuie transpuse cât mai curând în propuneri concrete care să vizeze reformarea unor sectoare cheie în domenii precum sănătatea, educaţia, transporturile, dar şi în planul interacţiunii dintre stat şi cetăţean. Prea mult timp în ultimele trei decenii s-a bătut pasul pe loc, prea multe oportunităţi au fost ratate”, a declarat preşedintele.

Clasa politică are responsabilitatea de a accelera reformele esenţiale, iar mediul de afaceri trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român, „partener care poate contribui în mod cert la accelerarea reformelor şi a proiectelor de investiţii. Nu poate fi imaginată dezvoltarea României fără o simbioză între public şi privat”.

Iohannis a adăugat că, în anul 2020, buna comunicare între mediul de afaceri şi Guvern a dus la adoptarea de măsuri economice adecvate atât la debutul crizei sanitare, cât şi ulterior, care vor produce în lunile următoare efecte.

„Încă persistă necesitatea clarificării unor reglementări şi nevoia simplificării procedurilor pentru eficientizarea activităţii statului în vederea sprijinirii efective a mediului privat. Cunosc faptul că oamenii de afaceri aşteaptă din partea Guvernului seriozitate şi eficienţă. Întârzierile care există încă în aplicarea unor soluţii sunt totodată semnale puternice pentru membrii coaliţiei de guvernare”, a spus Iohannis.

Mediul de afaceri este un actor activ în zona fondurilor europene, fapt care trebuie să se reflecte în direcţiile de dezvoltare ale companiilor, a afirmat preşedintele: „Companiile din România trebuie să devină mai competitive pe plan regional, să îndrăznească să dezvolte proiecte de investiţii pe termen lung şi să investească în produse inovatoare utilizând cele mai noi şi performante tehnologii. Cu toţii ne dorim un mediu de afaceri partener alături de care să putem conferi economiei viziune şi stabilitate. Acest obiectiv vital în noul context economic şi geopolitic poate fi realizat inclusiv prin îmbunătăţirea imaginii României atât în interiorul, cât mai ales în exteriorul ţării. Marile companii pot promova uneori mai eficient chiar decât autorităţile publice avantajele unui mediu de business prietenos, regimul fiscal competitiv, produsele româneşti de calitate, atracţiile turistice deosebit de variate, resursele naturale în exploatare şi forţa de muncă bine pregătită”, a conchis Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici