MAE a făcut precizări cu privire la modificările condiţiilor de călătorie în Germania şi Cehia

  • Ministerul Afacerilor Externe a făcut marţi precizări în ceea ce priveşte modificarea condiţiilor de intrare în Germania şi Cehia în contextul pandemiei de Covid-19.
  • Cei care vor să călătorească în Germania trebuie să prezinte un test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore anterior sosirii.
  • La intrarea în Republica Cehă, un test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 36 ore înainte.
5765 afișări
Imaginea articolului MAE a făcut precizări cu privire la modificările condiţiilor de călătorie în Germania şi Cehia

MAE a făcut precizări cu privire la modificările condiţiilor de călătorie în Germania şi Cehia

„Astfel, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile germane, este interzisă intrarea pe teritoriul acestui stat a persoanelor care s-au aflat anterior în aşa-numitele <zone speciale de risc> - categoria 1 (state în care au fost depistate noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2) şi în <zone speciale de risc> - categoria 2 (statele cu incidenţă ridicată). MAE aminteşte că România este inclusă în lista cu <zone de risc> (categoria 3)”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit informaţiilor comunicate public de către autorităţile germane, este permisă, în mod excepţional, intrarea în Republica Federală Germania pentru următoarele categorii de persoane:

  • cetăţenii germani şi membrii de familie ai acestora;
  • persoanele cu reşedinţă sau drept de şedere în Republica Federală Germania;
  • transportatorii de mărfuri;
  • personalul medical;
  • persoane care au un motiv umanitar sau medical urgent;
  • persoane care călătoresc din însărcinarea AIEA sau ONU;
  • anumite categorii de lucrători necesari pentru menţinerea funcţionalităţii unor companii din branşe relevante din punct de vedere sistemic, lista acestor categorii urmând să fie stabilită la nivelul autorităţilor de land.

MAE anunţă că persoanele din aceste categorii trebuie să respecte următoarele condiţii pentru permiterea intrării pe teritoriul german: să prezinte un test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore anterior sosirii, să se înregistreze online pe pagina de internet www.einreiseanmeldung.de, să efectueze o perioadă de carantină de zece zile (care poate fi suspendată doar după obţinerea unui rezultat negativ al unui nou test efectuat începând cu a cincea zi de la sosire).

„Cu privire la transportul internaţional de pasageri dinspre <zonele speciale de risc> (categoriile 1 şi 2) sau care tranzitează aceste zone către Republica Federală Germania, în contextul noilor măsuri, transportatorii pot îmbarca numai persoanele care se încadrează în excepţiile menţionate anterior şi cu respectarea condiţiilor de intrare pe teritoriul german (menţionate mai sus). De asemenea, începând cu data de 14 februarie 2021, ca urmare a includerii regiunii Tirol din Republica Austria şi a Republicii Cehe în categoria <zonelor speciale de risc> cu noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2, a fost decisă introducerea de controale temporare la frontierele comune cu aceste state pentru a asigura implementarea sistematică a restricţiilor de călătorie aferente noii clasificări”, se mai arată în comunicatul MAE.

Potrivit informaţiilor oficiale comunicate de către autorităţile germane, tranzitarea teritoriului german, cu intrare dinspre Republica Cehă sau regiunea Tirol din Republica Austria, este supusă aceloraşi restricţii deosebite şi excepţii. În astfel de situaţii, tranzitul este permis exclusiv persoanelor care se încadrează într-una din excepţiile stabilite, cu obligaţia de a prezenta la intrarea pe teritoriul german dovada unui test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore, precum şi de a efectua înregistrarea prealabilă a călătoriei.

În ceea ce priveşte condiţiile de deplasare în Cehia, MAE precizează că, în contextul măsurilor adoptate de Germania, autorităţile cehe au anunţat că persoanele care au dreptul de a intra pe teritoriul german şi care tranzitează Cehia, inclusiv lucrătorii din domeniul transporturilor de mărfuri, trebuie să prezinte, la intrarea în Republica Cehă, un test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 36 ore anterior intrării în Republica Cehă. Autorităţile cehe au intensificat controalele pentru a verifica îndeplinirea acestei obligaţii.

„În acest context Ministerul Afacerilor Externe a întreprins o serie de demersuri atât în plan bilateral, pe lângă autorităţile germane, pentru identificarea unor soluţii care să permită remedierea acestor blocaje în cel mai scurt timp, cât şi pe lângă Comisia Europeană. De asemenea, Ambasada României la Praga este în dialog cu autorităţile cehe în vederea asigurării unor soluţii care să permită fluidizarea traficului la frontiera cu Germania. Totodată, MAE precizează că Ambasada României la Berlin şi Ambasada României la Praga sunt pregătite să acorde sprijin consular specific cetăţenilor români afectaţi de aceste măsuri”, au precizat reprezentanţii MAE.

Conform acestora, având în vedere situaţia generată, autorităţile cehe recomandă cetăţenilor străini să evite tranzitarea Republicii Cehe în scopul deplasării către Republica Federală Germania, iar în cazul companiilor de transport internaţional, să utilizeze această rută numai în cazuri absolut necesare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici