Novavax a confirmat că vaccinul său are o eficienţă de 89% împotriva Covid-19, dar este mult mai scăzută în faţă variantei din Africa de Sud

  • Novavax a confirmat joi că vaccinul său are o eficienţă de 89% împotriva Covid-19.
  • În urma studiilor, eficienţa fată de variantă sud-africană a scăzut considerabil.
  • Studiile clinice de fază 3 au fost efectuate în Marea Britanie pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani.
  • Un alt studiu mai mic a fost efectuat pe 2.665 de participanţi în Africa de Sud.
745 afișări
Imaginea articolului Novavax a confirmat că vaccinul  său are o eficienţă de 89% împotriva Covid-19, dar este mult mai scăzută în faţă variantei din Africa de Sud
Compania americană de biotehnologie Novavax a confirmat joi că vaccinul său are o eficienţă de 89% împotriva Covid-19, dar este redusă semnificativ în faţa variantei sud-africane, conform rezultatelor finale ale studiilor clinice. În detaliu, eficacitatea sa a fost de 96,4% faţă de tulpina iniţială a virusului şi de 86,3% faţă de varianta britanică (B.1.1.7), conform rezultatelor comunicate de companie, şi de numai 48,6% numai faţă de varianta sud-africană, notează Le Figaro.
 
 
După aceste rezultate, compania poate depune cerere de autorizare de urgenţă, în special în Regatul Unit, unde Novavax a anunţat deja săptămâna trecută că doreşte să o formuleze la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021. La sfârşitul lunii ianuarie, Novavax a comunicat informaţii intermediare similare.
 
Studiile clinice de fază 3 au fost efectuate în Marea Britanie pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani, dintre care 27% aveau peste 65 de ani. Eficacitatea a fost de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, cu 96 de cazuri de Covid-19 în grupul placebo, comparativ cu 10 cazuri în grupul vaccinat. Vaccinul, numit NVX-CoV2373, a fost, de asemenea, foarte eficient împotriva formelor severe de boală: cinci cazuri de Covid-19 au fost identificate în rândul participanţilor, dar toate au fost în grupul placebo.
 
Un alt studiu mai mic a fost efectuat pe 2.665 de participanţi în Africa de Sud, unde o altă variantă (B.1.351) se raspândeşte rapid. Potrivit rezultatelor, eficacitatea vaccinului a scăzut la 48,6%.
 
Vaccinul Novavax este administrat în două doze şi utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în întreaga lume. Este un aşa-numitul vaccin „subunitar”, fabricat din proteine ​​care declanşează un răspuns imun, fără viruşi.
 
Compania a anunţat săptămâna trecută că doreşte să depună o cerere de autorizare de urgenţă în Statele Unite în al doilea trimestru al anului 2021, dar, cel mai probabil, autorităţile sanitare americane mu vor da curs cererii fără rezultatele studiilor cu acelaşi vaccin efectuate în paralel în Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici