OMS solicită mai multe date din afara Europei despre vaccinul AstraZeneca: „O estimare a riscului necesită colectarea mai multor date şi analize”

  • Experţii în vaccinuri de la OMS au declarat că este necesar să fie colectate mai multe date despre incidenţa cheagurilor de sânge de la persoanele din afara Europei vaccinate cu AStraZeneca.
  • Majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge au fost raportate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană.
  • Vaccinul AstraZeneca reprezintă cea mai mare parte a dozelor utilizate în schema Covax.
254 afișări
Imaginea articolului OMS solicită mai multe date din afara Europei despre vaccinul AstraZeneca: „O estimare a riscului necesită colectarea mai multor date şi analize”
Experţii în vaccinuri de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au declarat că este necesar să fie colectate mai multe date despre incidenţa cheagurilor de sânge la persoanele din afara Europei care au primit vaccinul AstraZeneca COVID.
 
Grupul consultativ strategic de experţi al OMS (SAGE) privind imunizarea a reformulat recomandările de precauţie pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca, pe baza datelor despre cazurile cheagurile de sânge apărute în Europa.
 
"OMS continuă să susţină ideea că beneficiile acestor vaccinuri depăşesc riscurile," a declarat organizaţia într-un comunicat.
 
Pe 7 aprilie, SAGE a declarat că o legătură între vaccin şi cheaguri de sânge este plauzibilă, dar neconfirmată, subliniind că aceste cazuri raportate sunt „foarte rare”.
 
Recomandările sale au fost actualizate cu noi date din programele de imunizare în curs. Vaccinul AstraZeneca este utilizat în 157 ţări, conform unui raport AFP.
 
Majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge au fost raportate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană, în timp ce „foarte puţine” au fost raportate în alte ţări, notează SAGE.
 
Experţii recomandă ca persoanelor care au suferit cheaguri după prima injecţie să nu li se administreze a doua doză.
 
„O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date şi analize,” notează experţii în noile lor recomandări.
 
Vaccinul AstraZeneca reprezintă cea mai mare parte a dozelor utilizate în schema Covax, care permite ţărilor mai sărace să obţină seruri cu fonduri strânse de la donatori.
 
Până în prezent, peste 40,5 milioane de doze de vaccin au fost trimise în 118 ţări din programul Covax.
 
Ţările ar trebui să ia în considerare situaţia lor epidemiologică, riscurile individuale şi ale populaţiei, disponibilitatea altor vaccinuri şi alte opţiuni de atenuare a riscului”, notează SAGE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici