Pandemia a redus drepturile şi libertăţile individuale. Avocatul Poporului: Greu mai revenim la normalitate

  • În ultimele 10 luni au fost eliminate mai multe drepturi şi libertăţi individuale
  • Guvernul a restrâns libera circulaţie, dreptul la viaţă intimă şi libertatea economică
  • În 80 de ţări, situaţia drepturilor omului e mai grea decât acum un an
  • Renate Weber: Greu mai revenim la normalitatea pe care o ştiam
2640 afișări
Imaginea articolului Pandemia a redus drepturile şi libertăţile individuale. Avocatul Poporului: Greu mai revenim la normalitate

Imediat după decretarea stării de urgenţă, Guvernul României a anunţat Consiliul Europei că suspendă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

”Îţi spun care au fost aceste drepturi care au fost restrânse - libera circulatie, dreptul la viata intima, familiala si privata, inviolabilitatea domiciuliului, dreptul la învăţătură, libertatea întrunirilor, dreptul de proprietate privată, dreptul la grevă şi libertatea economică”, spune Valeriu Şuhan, din partea Monitorului Siguranţei Cetăţeanului.

La 10 luni distanţă, însă, nimic nu s-a schimbat. România a uitat să revină la normalitate. La nivel global, 80 de ţări s-au folosit de pandemie ca să reducă din drepturile şi libertăţile individuale. În Ungaria, Viktor Orban şi-a acordat dreptul să conducă prin decrete de urgenţă. Iar Vladimir Putin s-a folosit de o lege împotriva fake news pentru a reduce la tăcere criticii sub pretextul combaterii dezinformării. (

”E foarte greu să mai revenim la acea normalitate pe care o stiam. Uitaţi-vă, vă rog, la libertatea de exprimare. În ţări în care nu existau probleme, acum, inclusiv guvernele sau prin reţelele sociale, cum nu eşti de acord cu retorica oficială, cum eşti suspendat, ţi se închide contul. Lumea pare să fie mulţumită cu asta”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber.

Lista drepturilor şi libertăţilor încălcate

  • Restricţionarea protestelor
  • Detenţii şi arestări
  • Violenţe ale poliţiei
  • Perturbarea procesului de vot
  • Restricţii media
  • Întreruperile şedinţelor legislative

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici