Probleme din strategia de vaccinare anti COVID-19. Cum asigurăm cadrul legal?

  • Strategia de vaccinare a fost publicată în Monitorul Oficial.
  • Avem nevoie de cadru legal pentru mai multe acţiuni strategice.
  • Este posibil ca primele doze de vaccin să ajungă în România la începutul lunii ianuarie.
3452 afișări
Imaginea articolului Probleme din strategia de vaccinare anti COVID-19. Cum asigurăm cadrul legal?

Strategia de vaccinare publicată în Monitorul Oficial ne arată că avem nevoie de cadru legal pentru mai multe acţiuni strategice. Nu putem începe vaccinarea fără o lege care va stabili cum se fac recrutările celor care vor face vaccinarea şi cum vor fi ei plătiţi şi nici fără o lega care va stabili clar cum vor fi despăgubiţi cei care sunt vaccinaţi şi au posibile reacţii adverse. Suntem în prag de alegeri, activitatea parlamentară este întreruptă şi avem un guvern cu atribuţii limitate. Iar primele doze de vaccin este foarte posibil să ajungă încă de la începutul lui ianuarie. Se poate crea acest cadru până atunci? 

„În strategia de vaccinare am prevăzut elaborarea unui mecanism de protecţie a persoanelor care, în anumite cazuri, ar putea, invitabil, să dezvolte nişte reacţii adverse majore. Sunt date pe care în momentul de faţă le analizăm cu grupurile de experţi”, spune  Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Trebuie să mai ştii că de buna funcţionare a campaniei de vaccinare vor fi responsabile tot instituţiile care s-au ocupat de gestionarea pandemiei. Vorbim despre prefecturi, centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei şi DSP-uri, care, ştii şi tu, sunt demult depăşite de anchetele epidemiologice. 

„Este datoria noastră să găsim personal pentru ambele acţiuni. În principiu, personalul care face anchete epidemiologice nu va fi implicat în vaccinare, iar în anumite momente, dacă vorbim de colegii care ţin de medicina şcolară, vom vedea în ce direcţie e important să îi alocăm”, a declarat Flavius Cioca, director DSP Timiş.

Modul în care experţii au organizat prioritizarea vaccinării strârneşete şi nemulţuri. Bolnavii cronici, de exemplu, care sunt peste patru milioane în România.

„Suntem de acord ca în etapa 1 toate cadrele medicale, medicii, să fie vaccinaţi şi în aceeaşi etapă, concomitent, să fim şi noi, pacienţii cronici, vaccinaţi. Altfel, împrăştierea acestui virus va fi în continuare făcută de pacienţii care se infectează foare uşor, adică pacienţii cronici”, afirmă Cezar Irimia, bolnav cronic, reprezentant APCR.

Îţi mai atrag atenţia la un detaliu. Cei din sistemul de învăţământ apar pe listă abia în etapa a doua. Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, îţi spune că dacă şcolile s-ar redeschide în ianuarie, cadrele didactice ar trebui şi ele imunizate odată cu cei din sistemul sanitar.

„Eu cred că este puţin hazardat să ne gândim că cadrele didactice ar putea fi în valul doi. Am spus şi susţin ideea că dacă vom da drumul la şcoli în luna ianuarie cadrele didactice, alături de cele medicale, vor trebui să aibă prioritate la vaccinare”, susţine Laviniu Lăcustă.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în România va fi gratuită şi voluntară şi va urma etapele procedurii, ţinând cont de cu stricteţe de grupurile prioritare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici