Şeful OMS: „Este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă sau că suntem la final”

  • Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, spune că pandemia de COVID-19 a dovedit că sănătatea este „o problemă internaţională”.
  • Acesta a subliniat că este nevoie de o „schimbare de paradigmă” în ceea ce ţine de modul în care este finanţat OMS-ul.
847 afișări
Imaginea articolului Şeful OMS: „Este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă sau că suntem la final”

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat luni, 24 ianuarie, că organismul global de sănătate al ONU este „înfiinţat pentru a eşua” fără o „schimbare de paradigmă” în ceea ce priveşte modul în care este finanţat şi susţinut. În plus, directorul OMS a declarat că pandemia de coronavirus, care a afectat peste 350 de milioane de vieţi, a accentuat nevoia de a consolida sistemele de sănătate, precum şi planurile de pregătire pentru pandemie.

Abordând problema specifică a COVID-19, Tedros a subliniat că este periculos pentru ţări să presupună că Omicron este ultima variantă sau că „ne aflăm în final”.

„Există diferite scenarii despre cum ar putea evolua pandemia şi cum s-ar putea termina”, a declarat directorul OMS, conform The Guardian.

„Dar este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă sau că suntem la final”, a adăugat el. „Dimpotrivă, la nivel global, condiţiile sunt ideale pentru a apărea mai multe variante”.

El a insistat, totuşi, că „putem pune capăt urgenţei globale de sănătate COVID-19 şi o putem face chiar în acest an”, prin atingerea unor obiective precum ţinta OMS de a vaccina 70% din populaţia fiecărei ţări până la jumătatea anului, cu accent pe persoanele cu cel mai mare risc de infectare.

„Este adevărat că vom trăi cu COVID-19 în viitorul apropiat şi că va trebui să învăţăm să-l gestionăm printr-un sistem susţinut şi integrat. Dar a învăţa să trăieşti cu coronavirus nu poate însemna să oferim acestui virus o călătorie gratuită. Nu poate însemna că acceptăm aproape 50.000 de decese pe săptămână dintr-o boală care poate fi prevenită şi tratabilă”.

În declaraţiile ample de luni, Tedros le-a spus celor prezenţi la conferinţă: „COVID-19 a dovedit că sănătatea nu este doar o problemă naţională; este o problemă internaţională. Amploarea provocărilor cu care ne confruntăm este imensă”.

Subliniind acest impact continuu al pandemiei, Tedros a amintit că „duminică se împlinesc doi ani de când am declarat o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai înalt nivel de alarmă conform dreptului internaţional – cu privire la răspândirea COVID-19. La acea vreme, au fost mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces raportat în afara Chinei. Doi ani mai târziu, aproape 350 de milioane de cazuri au fost raportate şi mai mult de 5,5 milioane de decese. Şi ştim că aceste cifre sunt o subestimare”.

Totodată, directorul a precizat că dependenţa OMS de finanţarea voluntară din partea statelor membre şi a organizaţiilor caritabile o obligă să se concentreze pe priorităţile stabilite de finanţatori şi o face mai puţin capabilă să critice membrii atunci când lucrurile merg prost. O propunere a grupului de lucru al OMS pentru finanţare durabilă cere ca toate contribuţiile obligatorii ale membrilor să crească treptat pentru a reprezenta jumătate din bugetul de bază de 2 miliarde de dolari al agenţiei până în 2028.

„De mult prea mult timp, sănătatea a fost compartimentată şi deprioritizată, la nivel naţional şi internaţional. Este timpul să recunoaştem că, dacă nu reuşim să investim în sănătate, nu reuşim să investim în viitor”, a spus Tedros.

Abordând problema echităţii vaccinurilor, el a precizat că „în prezent, 86 de state membre din toate regiunile nu au reuşit să atingă obiectivul de anul trecut de a vaccina 40% din populaţia lor, şi 34 de state membre, majoritatea în Africa şi regiunea mediteraneană de est, nu au reuşit să vaccineze nici măcar 10% din populaţia lor”.

„85% din populaţia Africii nu a primit încă o singură doză de vaccin. Cum poate acest lucru să fie acceptabil pentru oricare dintre noi? Pur şi simplu nu putem pune capăt fazei de urgenţă a pandemiei decât dacă remediem acest decalaj”, a completat directorul OMS.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici