Simptomele Omicron diferă mult de tulpina Delta: este ca o răceală normală, fără pierderea mirosului

Un studiu încearcă să explice de ce varianta se răspândeşte rapid în întreaga lume şi de ce este mai puţin severă decât mutaţiile care au precedat-o. Noua mutaţie, de 70 de ori mai rapidă decât Delta la bronhii, dar mai lentă la plămâni

16571 afișări
Imaginea articolului Simptomele Omicron diferă mult de tulpina Delta: este ca o răceală normală, fără pierderea mirosului

Simptomele Omicron diferă mult de tulpina Delta: este ca o răceală normală, fără pierderea mirosului

Varianta Omicron se răspândeşte de 70 de ori mai repede în bronhii decât versiunea originală a coronavirusului şi mutaţia sa Delta. Dar, odată ce ajunge la plămâni, răspândirea versiunii Omicron este de 10 ori mai mică decât la Delta. Rezultatele au fost descoperite la Universitatea din Hong Kong, într-un studiu care ar putea explica de ce Omicron se răspândeşte rapid în întreaga lume şi de ce este chiar mai puţin grav decât mutaţiile care l-au precedat.

Bronhiile sunt cele două „tuburi” care leagă traheea de plămâni şi prin care trec oxigenul care intră şi dioxidul de carbon care iese. Fluxul continuu şi tusea favorizează răspândirea virusului în mediul extern şi explică numărul mare actual de infecţii. Rata mai lentă de difuzie a lui Omicron în ţesutul pulmonar sună ca o veste bună, dar dr. Michael Chan Chi-wai, şeful echipei de cercetare, a cerut prudenţă. „Agravarea bolii este determinată nu numai de viteza cu care se replic virusul, ci şi de răspunsul imunitar al organismului: dacă sistemul imunitar intră în exces poate provoca o furtună mortală”, spune specialistul.

„Prin infectarea multor mai mulţi oameni - a spus savantul pentru Guardian - un virus foarte infecţios poate provoca boli şi moarte în cantităţi mai mari, chiar dacă virusul poate fi mai puţin patogen. Dacă luăm în considerare faptul că Omicron poate scăpa parţial de protecţia vaccinurilor şi a infecţiilor anterioare, este probabil ca ameninţarea generală a noii variante să fie foarte semnificativă”.

Crezi că eşti răcit? Fă un test!

Între timp, un alt om de ştiinţă, profesorul Tim Spector, care se ocupă de aplicaţia Zoe pentru monitorizarea simptomelor Covid în Marea Britanie, invită persoanele care cred că sunt răcite să facă un test. Omicron are iniţial aceleaşi simptome ca şi cea mai frecventă boală sezonieră: dureri de cap, strănut, secreţii nazale, dureri în gât şi oboseală.

Noua variantă nu mai provoacă simptomele mutaţiilor care au precedat-o şi anume pierderea mirosului, febră şi tuse. „În Londra, unde epidemia este mai răspândită - a spus Spector - este mult mai probabil ca dacă strănuţi să ai Covid Omicron decât o răceală”.

Potrivit unui studiu de 78.000 de cazuri de Omicron în Africa de Sud, riscul de a ajunge în spital a fost cu 29% mai mic decât Covid-ul original şi cu 23% mai mic decât Delta, tot datorită vaccinurilor. Mai puţine persoane au apelat la terapie intensivă, cu doar 5% din cazuri, comparativ cu 22% dintre pacienţii Delta. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici