Vaccinul BioNTech- Pfizer: Ce înseamnă o rată de eficacitate peste 90%. Diferenţa dintre eficacitate şi eficienţă

  • A existat - pe bună dreptate - o mulţime de entuziasm când Pfizer şi BioNTech au anunţat rezultate intermediare din studiul lor cu vaccinul împotriva COVID, denumit BNT162b2, relatează Real Clear Science.
  • Studiile au arătat că vaccinul are o „rată de eficacitate peste 90%”. Dar specialiştii spun că trebuie să fim atenţi cu termenii folosiţi: eficacitate nu este egal cu eficienţă.
11355 afișări
Imaginea articolului Vaccinul BioNTech- Pfizer: Ce înseamnă o rată de eficacitate peste 90%. Diferenţa dintre eficacitate şi eficienţă

Vaccinul BioNTech- Pfizer: Ce înseamnă o rată de eficacitate peste 90%. Diferenţa dintre eficacitate şi eficienţă

Ce este eficacitatea vaccinului?

Pe scurt, eficacitatea, din termenul din limba engleză "efficacy" este efectuarea unui tratament în condiţii ideale şi controlate, iar eficienţa este performanţa în condiţii reale. Deci, ce înseamnă acest lucru în ceea ce priveşte studiul vaccinului Pfizer / BioNTech?
 
"Studiile clinice sunt precise şi îngrijite şi îşi propun să răspundă dacă un vaccin este sigur şi dacă funcţionează. Pentru a realiza acest lucru, participanţii care sunt recrutaţi să facă vaccinul (sau un placebo) sunt în general sănătoşi. În studiile clinice realizate, este posibil ca participanţii să nu fie din grupul vulnerabil pe care intenţionăm să îl protejăm în cele din urmă cu acest produs, de exemplu, copiii sau persoanele în vârstă cu alte afecţiuni", spune Dr. Zania Stamataki.
 
Pentru a stabili eficacitatea vaccinului, trebuie să o comparăm cu un tratament „de control”, care este de obicei un vaccin irelevant sau un preparat similar care nu ar trebui să funcţioneze pentru virusul testat. Studiile sunt adesea „dublu orb”, astfel încât participanţii nu ştiu ce vaccin au primit, iar cercetătorii nu ştiu ce vaccin au administrat până la sfârşitul studiului, relatează Real Clear Science.
 
Vaccinul Pfizer / BioNTech raportează 90% eficacitate, ceea ce înseamnă că vaccinul lor a prevenit simptomele COVID-19 pentru 90% dintre voluntarii care au primit vaccinul în comparaţie cu cei care au primit un placebo. Acest procent este foarte mare şi se va schimba probabil până la sfârşitul studiului. Comunicatul de presă a prezentat rezultatele pentru 94 de participanţi - au nevoie de 164 pentru a finaliza procesul. Se aşteaptă ca vaccinurile sigure cu eficacitate mai mare de 50% să fie aprobate pentru COVID-19.

Cum măsurăm dacă un vaccin este eficient?

Deci, ce înţelegem prin eficienţa vaccinului?
 
Monitorizarea vaccinurilor nu se opreşte după ce sunt aprobate pentru utilizare. Când vaccinul este implementat, datele vor continua să fie colectate pentru a studia cât de bine funcţionează de-a lungul anilor pentru toţi oamenii vaccinaţi.
 
Parametrii importanţi includ performanţa vaccinului pentru diferite grupuri (vârstă, etnie, alte condiţii), durata protecţiei (durata imunităţii şi eficienţa împotriva tulpinilor de virus în evoluţie), echilibrul beneficiilor împotriva daunelor. Eficienţa costurilor este, de asemenea, un aspect permanent, bazat pe comparaţii cu alte opţiuni de vaccinare şi tratament.
 
"Nu ştim care va fi eficienţa generală a vaccinului în prevenirea simptomelor COVID-19, a bolilor severe sau a deceselor şi pot trece câţiva ani înainte ca studiile să raporteze eficienţa BNT162b2 pentru diferite grupuri. Cu toate acestea, este puţin probabil ca acesta să fie de 90%", spune Dr. Zania Stamataki.
 
Dar foarte puţine vaccinuri - în afară de rujeolă şi varicelă - sunt eficiente la 90%. Vaccinul antigripal are o eficienţă în jur de 40% -60%, dar salvează totuşi milioane de vieţi. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici