Valeriu Gheorghiţă: Circa 6 milioane de persoane au trecut prin COVID. La cât a ajuns imunitatea colectivă

  • În România situaţia epidemiologică este favorabilă, pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât şi din cei care au trecut deja prin infecţia cu Sars-Cov-2.
1068 afișări
Imaginea articolului Valeriu Gheorghiţă: Circa 6 milioane de persoane au trecut prin COVID. La cât a ajuns imunitatea colectivă

Valeriu Gheorghiţă: Circa 6 milioane de persoane au trecut prin COVID. La cât a ajuns imunitatea colectivă

Circa 6 milioane de persoane au trecut în România prin COVID, declară coordonatorul CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă. Imunitatea colectivă este undeva între 30 şi 35%.

Întrebat, marţi, cum i-ar convinge să se vaccineze pe cei care cred că imunizarea este o afacere, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că de multe ori este greu să schimbi percepţia unei persoane asupra unor teorii conspiraţioniste.

„Cred că atunci când mesajul vine de la o persoană de încredere, şi aici cred că persoana cu cea mai mare autoritate şi care beneficiază şi de încredere este medicul în măsură să ofere persoanei respective toate informaţiile de care are nevoie. Trebuie să înţelegem, şi oamenii trebuie să înţeleagă în momentul de faţă, că singura soluţie care ne oferă o predictibilitate şi un control pe termen lung din punct de vedere al pandemiei îl reprezintă vaccinarea. Sigur că trecerea prin boală, infecţia naturală, îţi conferă o protecţie pe o perioadă limitată de timp, însă nu ne oferă o protecţie faţă de riscul de infecţie cu tulpini virale mutante şi ne uităm la experienţa altor ţări, cum s-a întâmplat şi în India, care a trecut printr-un val important de îmbolnăviri şi iată în acest moment au tulpina care se asociază cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri. Ne uităm la experienţa din Brazilia, nu uităm la experienţa din Africa de Sud, în care oamenii care aveau anticorpi s-au reîmbolnăvit cu aceeaşi frecvenţă şi cu acelaşi risc ca oamenii care nu trecuseră prin infecţie cu tulpina iniţială din Wuhan”, declară medicul.

Potrivit coordonatorului CNCAV, în acest moment în România situaţia epidemiologică este favorabilă, pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât şi din cei care au trecut deja prin infecţia cu Sars-Cov-2: „probabil că avem de cel puţin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecţia cu Sars-Cov-2 decât cele care sunt în momentul de faţă diagnosticate şi raportate”.

Medicul adaugă că, astfel, probabil că de la un judeţ la altul sau de la o regiune la alta există o imunitate colectivă între 30 şi 35% şi care poate să ajungă chiar până la 50%, ceea ce explică evoluţia epidemiologică favorabilă în toate judeţele ţării, indiferent de rata de acoperire vaccinală.

Cred că în momentul acesta discuţia om la om este foarte importantă. Tocmai de aceea doar o campanie de comunicare şi de informare la nivel central nu are cum să ofere suficiente informaţii pentru fiecare persoană care are convingerile ei, valorile ei, care are principiile ei, un anturaj particular, cred că doar intrând în bula fiecărei persoane prin acei vectori care la nivelul comunităţii respective se bucură de cea mai mare credibilitate, indiferent de cine este, cred că toţi cei care îşi doresc ca această campanie să ne asigure până la urmă tuturor revenirea la normalitate trebuie să se implice în buna desfăşurare”, spune dr. Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat despre un număr estimativ al românilor care au trecut prin boală, medicul a răspuns: „probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. Datele de seroprevalenţă de la sfârşitul anului 2020 ne arătau, în perioada în care rata de incidenţă cumulată a cazurilor era de 1 la mie, o rată de trecere prin boală de circa 6 la mie, ceea ce înseamnă de şase ori mai multe. Sigur că această rată este o medie şi nu reflectă în mod fidel ceea ce se întâmplă la nivelul fiecărei regiuni geografice, însă judeţe precum Suceava, unde avem cea mai mică rată de acoperire vaccinală, stau foarte bine din punct de vedere al evoluţiei numărului de cazuri. O mare parte dintre persoanele din acel judeţ au trecut deja prin infecţie”.

Conform datelor din evidenţă de acum, sunt aproape 5 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate: „dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecţie probabil că vom ajunge undeva la circa 8- 9 milioane de persoane care nu de faţă în România au un anumit grad de imunitate. Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema, pentru că riscul de infecţie este crescut pentru acele tulpini virale mutante”.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a atras atenţia că pandemia nu s-a terminat, iar fără vaccinarea, odată cu venirea frigului, numărului cazurilor poate creşte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici