"Actualitatea lui Brâncuşi", la Madrid

Jurnalistul român Cornel Drinovan, directorul revistei Origini România din Madrid, va susţine o prezentare intitulată "Actualitatea lui Brâncuşi", sâmbătă, la Espacio Niram din Madrid, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala Spaniei.

366 afișări
Imaginea articolului "Actualitatea lui Brâncuşi", la Madrid

Constantin Brâncuşi

Prezentarea lui Cornel Drinovan va fi una dramatizată, la persoana I, dublată de vizionarea unor imagini. Evenimentul este organizat de ICR în colaborare cu Galeria de Artă "Nicole Blanco", din cadrul localului Espacio Niram.

Proiectul îşi propune să readucă în memorie viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, figură centrală în mişcarea artistică modernă şi un pionier al abstractizării. Personalitatea lui Brâncuşi a mai fost evocată la Madrid, sub egida ICR, la sediul institutului român, precum şi la Goethe Institut.

Evenimentul de sâmbătă seară, de la ora 21.00, are loc la Espacio Niram, local din centrul Madridului, deschis de artistul plastic de origine română Romeo Niram. Localul îşi propune să atragă publicul tânăr către arta contemporană, prin facilităţile de bar şi lounge, decoraţiunile interioare, realizate de artiştii plastici Bogdan Ater şi Romeo Niram, şi prin Galeria de Artă "Nicole Blanco".

Tot în martie, Institutul Cultural Român de la Madrid participă la organizarea primului simpozion internaţional de limbă şi literatură română la Granada - "România din depărtări. O apropiere".

Acest eveniment se desfăşoară în perioada 18 - 20 martie 2009, la Universitatea din Granada, la iniţiativa Departamentului de Filologie Romanică, a Facultăţilor de Litere şi Traducere.

Manifestarea include o serie de conferinţe, mese rotunde şi colocvii dedicate limbii şi literaturii române, cu intervenţii generale, de hermeneutică literară şi culturală, susţinute de cercetători, profesori, traducători şi alţi profesionişti din domeniul studiilor literare, culturale şi comparatiste.

Principalul obiectiv al simpozionul este diseminarea limbii şi literaturii române în mediul universitar şi social spaniol în general şi la Universitatea din Granada în particular, acolo unde, din octombrie 2007, se predă cursul "Introducere în limba şi literatura română".

La eveniment vor fi prezenţi, printre alţii, Eugenia Popeangă (Universitatea Complutense), Cătălina Iliescu (Universitatea Alicante), Ioana Gruia (Universitatea Sorbona), Ioana Zlotescu Simatu (Ministerul Culturii), Fernando Sánchez Miret (Universitatea Salamanca), Luminiţa Marcu (Universitatea Bucureşti), poetul Claudiu Komartin şi Olivia Petrescu, din partea ICR Madrid.

Citeşte şi:

Sculptură de Brâncuşi, vândută pentru 29 de milioane de euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici