Ada Solomon reacţionează la scandalul UNATC: Nu doresc să mai fiu asociată cu această instituţie

Producătoarea Ada Solomon a declarat, într-o scrisoare deschisă remisă MEDIAFAX, că nu doreşte ca de acum înainte să-i mai fie asociat numele cu UNATC, în contextul în care criticului de film Andrei Rus ar putea să-i fie desfăcut contractul de muncă pe care îl are cu instituţia.

562 afișări
Imaginea articolului Ada Solomon reacţionează la scandalul UNATC: Nu doresc să mai fiu asociată cu această instituţie

Ada Solomon (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Producătoarea Ada Solomon îşi începe scrisoarea printr-un îndemn adresat profesorilor UNATC: "Domnilor Profesori ai UNATC, priviţi-vă în oglindă!".

Declaraţia Adei Solomon vine în contextul în care Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) a propus desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar Andrei Rus, din cauză că acesta ar fi făcut afirmaţii care ar fi lezat imaginea UNATC, Senatul instituţiei urmând să ia o decizie în perioada următoare, după cum a confirmat joi, pentru agenţia MEDIAFAX, Adrian Titieni, rectorul Universităţii.

În urma acestei propuneri, mai mulţi oameni de cultură s-au solidarizat cu Andrei Rus, făcând diverse comentarii pe această temă.

Producătoarea Ada Solomon spune, în scrisoarea deschisă, remisă joi MEDIAFAX, că a acceptat acum câţiva ani colaborarea cu UNATC la solicitarea lui Sorin Botoşeneanu şi în contextul în care noul rector al Universităţii era Adrian Titieni, iar decanul Facultăţii de Film, Sorin Botoşeneanu.

"M-am dus să împart cu studenţii facultăţii de film experienţa mea în breaslă, să le povestesc despre lumea reală de dincolo de anii de şcoală şi despre greşelile mele, m-am dus să învăţ şi să mă îmbogăţesc cu perspectivele unor oameni tineri, cu soluţiile neconvenţionale pe care le pot ei propune şi cu speranţa sinceră că cei doi profesori şi profesionişti menţionaţi mai sus vor schimba în primul rând atitudinea din această şcoală mult prea închistată, prea înţepenită într-un sistem ruginit", spune Ada Solomon.

De asemenea, producătoarea menţionează că a crezut "sincer" în perspectiva "largă, modernă şi inovatoare" a managerului Adrian Titieni, opinie pe care a susţinut-o de fiecare dată când a avut ocazia.

"Astăzi, Sorin Botoşeneanu nu mai este decan, renunţând la funcţie în urma unui lung şir de hărţuiri pentru simplu motiv (cel puţin aşa se vede de la mine) că era «altfel» decât majoritatea profesorilor din această instituţie, că este prea apropiat de studenţi şi prea în afara sistemului instituţiei. Astăzi, reformatorul Adrian Titieni este înghiţit de sistemul ruginit, dar încă extrem de puternic, este de nerecunoscut într-un discurs alambicat şi plin de vorbe goale, faţă de discursul extrem de articulat şi practic de acum câţiva ani. Ce s-a întâmplat în aceşti câţiva ani, ce fel de modificări mentale se pot întâmpla celor dintr-o instituţie academică artistică astfel încât să asistăm la ceea ce se întâmplă acum în UNATC? Cum se poate ca un întreg corp profesoral format din intelectuali de marcă ai teatrului şi filmului românesc să accepte tacit soluţii extreme de tipul «concedierii»/ desfacerii contractului de muncă lectorului universitar Andrei Rus - pentru că a chestionat hibele instituţiei şi pentru că a îndrăznit să fie unul dintre cei mai dăruiţi profesori din instituţie, pentru că a reuşit să creeze un fenomen cum este Film Menu, în treacăt fie spus un fenomen asociat UNATC, un demers pentru care orice altă instituţie academică din lume i-ar fi mulţumit pentru beneficiul de imagine creat?", afirmă Ada Solomon.

Producătoarea se mai întreabă cum este posibil ca nimeni dintre profesorii "vechi" din instituţie să nu ia atitudine publică împotriva derapajelor conducerii UNATC (cu un amendament pentru profesorul Laurenţiu Damian care a demisionat din fruntea Senatului Universităţii).

"Cum se poate ca profesorii mai tineri - ca vârstă şi ca dată a începerii activităţii didactice - să nu ceară socoteală conducerii şcolii pentru cele ce se întâmplă? Cum se poate ca studenţii la o Universitate artistică cu o asemenea anvergură să nu aibă minimum de atitudine civică şi să rămână o magmă tăcută urmărindu-şi propriile interese, plecând spinarea pentru a-şi asigura spatele sau pur şi simplu complet dezinteresaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor?", se întreabă Ada Solomon.

Totodată, producătoarea spune că întrebările acestea pot fi extinse la ansamblul societăţii româneşti, considerând că "vestita schimbare generală" despre care se vorbeşte se poate face "începând cu schimbări mici, schimbări morale, înlocuirea fierului ruginit cu oţel inoxidabil", dar aceste acţiuni trebuie începute din interior, pentru că "degeaba le încearcă cei din exterior".

Ada Solomon mai spune că o astfel de schimbare au încercat la UNATC câţiva oameni, "prea puţini şi din păcate prea fragili în faţa unui zid înălţat în decenii de desconsiderare a celor care vin, a noului, decenii de lipsă de respect şi de interes faţă de «celălalt», decenii de adulaţie contagioasă a propriei persoane".

Ca o concluzie, Ada Solomon precizează că nu doreşte ca de acum înainte să-i mai fie asociat numele cu UNATC.

"Îmi vor lipsi întâlnirile şi discuţiile cu studenţii de la UNATC, probabil că voi găsi alte canale prin care să dezbat şi să împart din experienţa mea şi să mă îmbogăţesc cu visele şi perspectivele tinerilor cineaşti, dar nu doresc ca de acum înainte să îmi fie asociat numele în niciun fel cu acestă instituţie şi cei care o conduc astăzi. Susţin că sistemul trebuie reformat din interior şi că cei care sunt astăzi parte a conducerii UNATC, membrii corpului profesoral ar fi potrivit să se privească atent în oglindă şi să se întrebe dacă sunt chiar ei cei pe care-i văd", a mai spus Ada Solomon.

De cealaltă parte, Adrian Titieni, rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Senatul instituţiei va lua decizia dacă va fi sau nu desfăcut contractul de muncă al lui Andrei Rus, precizând că "lucrurile sunt departe de a fi aşa cum sunt zugrăvite" de criticul de film.

"Este decizia Comisiei de Etică, dânsul (Andrei Rus, n.r.) probabil o să facă contestaţie. Decizia a fost luată pentru că prin mediile de informare online şi prin presă au adus atingere imaginii şcolii", a spus Adrian Titieni, referindu-se atât la afirmaţiile făcute de Andrei Rus, cât şi la cele ale lui Andrei Gorzo, care este la rândul său profesor al UNATC. Şi Andrei Gorzo este vizat de Comisia de Etică a UNATC, cazul său urmând să fie discutat în iunie.

Senatul UNATC va lua o decizie, după ce va analiza contestaţia lui Andrei Rus, care poate fi făcută în termen de 15 zile de la comunicarea oficială a acesteia.

Pe de altă parte, Adrian Titieni a mai spus că din punctul său de vedere această chestiune este "hazardată", precizând că nu înţelege ce îi determină pe aceştia să aducă acuzaţii altor profesori ai UNATC. În acest caz, el s-a referit la schimburi de replici în mediul online între Andrei Rus şi alţi membri ai UNATC, printre care Florin Zamfirescu şi Doru Ana.

"În ceea ce priveşte acuzaţiile de homofobie şi antisemitism despre care vorbeşte, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depăşeşte cadrul instituţional", a spus Adrian Titieni, precizând că instituţia pe care o conduce se delimitează de orice afirmaţii care pot fi considerate a fi antisemite şi homofobe.

În ceea ce priveşte propunerea făcută de Comisia de Etică, referitor la desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, Adrian Titieni a spus că în astfel de cazuri "prerogativele rectorului sunt limitate", Senatul instituţiei fiind cel care poate să decidă.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că "revista Film Menu NU este în pericol!", adăugând că "niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus că aşteaptă "scuze public, erori se pot produce oricând şi de către oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universităţii nu au pus vreodată în discuţie suprimarea revistei sub orice formă", se mai arăta în comunicatul UNATC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici