"Aferim! " şi "Chuck Norris vs Communism", la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm 2015

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, şi documentarul "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Călugăreanu, au fost incluse în selecţia oficială a celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm, care se desfăşoara în perioada 11 - 22 noiembrie, informează screendaily.com.

214 afișări
Imaginea articolului "Aferim! " şi "Chuck Norris vs Communism", la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm 2015

"Aferim! " şi "Chuck Norris vs Communism", la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm 2015

Filmul "Aferim!", de Radu Jude, va fi proiectat în secţiunea "Open Zone" a festivalului, iar "Chuck Norris versus comunism/ Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Călugăreanu, va concura în secţiunea competitivă dedicată documentarelor.

De asemenea, filmul "Son of Saul/ Saul fia", regizat de László Nemes, care îl are în distribuţie pe actorul român Levente Molnár, va fi proiectat în competiţia oficială a lungmetrajelor.

"Aferim!" - pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 - este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Alexandru Bindea.

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016.

Documentarul "Chuck Norris vs Comunism" (2015) invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă. La mijlocul anilor '80, marcaţi de cenzură şi sărăcie, în România s-a format şi a crescut o întreagă reţea subterană prin care casete video cu filme occidentale ajungeau pe piaţa neagră. Personaje jucate de Chuck Norris şi Jean-Claude van Damme, dublate de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, au devenit parte a realităţii cotidiene. Proiectat la festivaluri de film americane şi europene, documentarul "Chuck Norris vs Comunism" spune povestea unei generaţii întregi de români care a crescut privind filme pe casete video traficate.

Lungmetrajul "Son of Saul", propunerea Ungariei la ediţia din 2016 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Peste 190 de filme, provenind din peste 70 de ţări şi teritorii, vor fi proiectate la acest festival cinematografic din capitala Suediei, au anunţat organizatorii. De asemenea, pentru prima dată în istoria festivalului, numărul femeilor care vor concura pentru obţinerea principalului trofeu decernat la Stockholm - Bronze Horse - l-a depăşit pe cel al bărbaţilor.

Anunţând programul evenimentului, Git Scheynius, directorul festivalului, a dezvăluit faptul că renumitul artist chinez Ai Weiwei va veni în Suedia pentru a prezida juriul care va decerna trofeul Stockholm Impact Award, aflat la ediţia sa inaugurală.

Festivalul de la Stockholm 2015 se va deschide cu lungmetrajul "Mediterranea", regizat de Jonas Carpignano, şi se va închide cu pelicula "Carol", regizată de Todd Haynes.

Regizorul Stephen Frears va fi recompensat cu Stockholm Lifetime Achievement Award şi va asista la proiecţia din capitala Suediei a celui mai recent film al său, lungmetrajul biografic "The Program", dedicat ciclistului american Lance Armstrong.

Actriţa americană Ellen Burstyn, protagonista unor filme de referinţă din istoria cinematografiei mondiale, precum "Alice nu mai locuieşte aici/ Alice Doesn't Live Here Anymore", "Exorcistul/ The Exorcist" şi "Requiem pentru un vis/ Requiem For a Dream", va primi Stockholm Achievement Award.

De asemenea, regizorul grec Yorgos Lanthimos va fi prezent în Suedia pentru a primi Stockholm Visionary Award, la premiera suedeză a celui mai recent film al său, "The Lobster".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici