AMP, APEL şi CJI fac apel la responsabilitatea jurnaliştilor

Agenţia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Patronilor şi Editorilor de Presă Locală se numără printre organizaţiile semnatare ale unui apel la responsabilitatea jurnaliştilor, ca urmare a degradării accentuate a discursului jurnalistic.

105 afișări
Imaginea articolului AMP, APEL şi CJI fac apel la responsabilitatea jurnaliştilor

AMP, APEL şi CJI fac apel la responsabilitatea jurnaliştilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţiile semnatare îşi exprimă îngrijorarea faţă de "degradarea accentuată a discursului jurnalistic" şi semnalează "alunecarea periculoasă a presei româneşti în direcţia unui comportament ce riscă să pună în pericol drepturile unor cetăţeni sau comunităţi şi, în egală măsură, să decredibilizeze întreaga breaslă".

Astfel, organizaţiile susţin că principala cauză a acestei stări de fapt o reprezintă "desconsiderarea cvasigeneralizată a normelor etice şi profesionale în interiorul redacţiilor".

În acest sens, organizaţiile atrag atenţia asupra încălcării unor norme profesionale de către media românească, pornind de la cazul handbalistului român Marian Cozma, ucis în Ungaria.

Printre acestea se numără nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie a celor acuzaţi de crimă, amestecul nejustificat în viaţa privată a familiei celui decedat, menţionarea nejustificată a etniei presupuşilor infractori, asocierea generalizată a etniei cu infracţiunea, abandonarea regulilor profesionale elementare (verificarea informaţiilor) şi publicarea de informaţii eronate de către jurnalişti sau incitarea la violenţă din partea unor jurnalişti.

De asemenea, iniţiatorii apelului anunţă că vor sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, solicitându-le să analizeze dacă au fost încălcate reglementările în vigoare.

De asemenea, aceştia anunţă că vor sesiza Clubul Român de Presă pentru a se pronunţa dacă instituţiile media care au aderat la Codul deontologic al CRP au respectat prevederile acestui cod.

Semnatarii apelului sunt:

Agenţia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch,

Centrul pentru Jurnalism Independent,

APEL - Asociaţia Patronilor şi Editorilor de Presă Locală,

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie,

Romani CRISS,

Liga Jurnaliştilor Sibiu,

Institutul pentru Politici Sociale,

Asociaţia Consumatorilor de Media,

Asociaţia Profesioniştilor de Presă din Cluj,

Asociaţia Jurnaliştilor din România,

Asociaţia Komunitas,

Asociaţia Accept,

Convenţia Organizaţiilor de Media,

Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună",

Centrul de Studii Rome,

Uniunea Naţională a Studenţilor din România,

Asociaţia pentru Promovarea şi Protejarea Libertăţii de Exprimare,

Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România,

Policy Center for Roma and Minorities şi

European Roma Grassroots Organisation.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici