Andrei Dăscălescu, în juriul Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam

Regizorul Andrei Dăscălescu face parte din juriul celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), care are loc în perioada 18 - 29 noiembrie, a declarat acesta pentru MEDIAFAX.

201 afișări
Imaginea articolului Andrei Dăscălescu, în juriul Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam

Andrei Dăscălescu, în juriul Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (Imagine: Adrian Bulboacă)

Dăscălescu face parte din juriul secţiunii "First Appearance", dedicată documentariştilor aflaţi la început de drum, secţiune în care concurează 16 filme. Din juriul secţiunii mai fac parte professorul britanic Brian Winston, Cameron Bailey, codirector al Festivalului de Film de la Toronto, Joan Legalamitlwa, fondatorul Lorato Arts and Culture Initiatives, şi Herman de Wit.

Andrei Dăscălescu, scenarist, regizor şi producător, în vârstă de 25 de ani, este licenţiat al Facultăţii de Film din cadrul UNATC, secţia Multimedia, sunet, montaj. Dăscălescu a lucrat ca monteur şi sunetist la numeroase filme, inclusiv alături de Francis Ford Coppola şi Walter Murch la "Tinereţe fără tinereţe".

În 2007, el a produs şi coregizat scurtmetrajul de două minute "Fly", selecţionat la treisprezece festivaluri internaţionale (printre care Montpellier, Sarajevo, Puerto Rico, Barcelona) şi distins cu diverse premii.

Este, de asemenea, iniţiatorul şi principalul organizator al festivalului de scurtmetraj "Filmul de piatră", a cărui primă ediţie a avut loc la Piatra Neamţ, în ianuarie 2009.

"Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009, dar şi premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009.

Dăscălescu a primit premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) 2008, fiind singurul film documentar românesc prezentat în competiţia festivalului.

La secţiunea destinată documentarelor de lungmetraj, juriul este format din Geoffrey Gilmore, Chief Creative Officer Tribeca Enterprises, Anders Østergaard, regizor, Willeke van Ammelrooy, actriţă, Jenny Westergård, producător, şi Jean Marie Teno, regizor.

Jennifer Merin, preşedinte al Alliance of Women Film Journalists/about documentaries.com, Ibtisam Mara'ana, Zola Maseko, Mercedes Stalenhoef şi Lorenzo Hendel vor juriza filmele documentare înscrise la secţiunile de mediumetraj şi scurtmetraj.

La categoria dedicată filmelor studenţeşti, juriul este compus din regizorii Yulene Olaizola şi Jonathan Stack şi Matthijs Wouter Knol, reprezentantul Talent Campus Berlinale.

Cea de-a 22-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) va fi deschisă, pe 19 noiembrie, cu documentarul "War Games and the Man Who Stopped Them", de Dariusz Jablonski.

În cele zece zile de festival vor fi proiectate, în secţiunile competiţionale, peste 300 de filme documentare. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 27 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici