Andrei Ujică, în juriul selecţiei argentiniene la Festivalul de Film Independent de la Buenos Aires

Regizorul Andrei Ujică este membru în juriul care va stabili câştigătorul selecţiei oficiale argentiniene la Festivalul Internaţional de Film Independent de la Buenos Aires, ce se desfăşoară între 6 şi 17 aprilie, informează site-ul evenimentului.

46 afișări
Imaginea articolului Andrei Ujică, în juriul selecţiei argentiniene la Festivalul de Film Independent de la Buenos Aires

Andrei Ujică, în juriul selecţiei argentiniene la Festivalul de Film Independent de la Buenos Aires (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Totodată, documentarele "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică şi "Lumea văzută de Ion B." de Alexander Nanau vor rula în cadrul festivalului.

Cu o pregătire filologică, după ce scrie împreună cu Şerban Foarţă versuri memorabile pentru grupul rock Phoenix şi după publicarea unor nuvele şi eseuri, timişoreanul Andrei Ujică se dedică, din 1990, cinematografiei. Realizează în 1992 "Videogramele unei revoluţii", iar în 1995, "Out of the Present", comparat adeseori cu "Odiseea spaţială" sau "Solaris" şi considerat cel mai important film nonficţional din anii '90.

Datorită convergenţei dintre viziunea cinematografică şi scenele artistice, acesta a devenit subiectul unor expoziţii de renume, cum ar fi "Unknown Quantity", de la Fundaţia Cartier, Paris, unde Andrei Ujică a creat o instalaţie bazată pe dialogul dintre Paul Virilio şi Svetlana Alexievitch, în care tradiţiile dialogului filosofic se confruntă cu cinematograful ca "maşinărie vizionară". Andrei Ujică a emigrat în Germania în anul 1981. În prezent, el este profesor la Universitatea din Karlsruhe, unde predă literatură, teoria mass-media şi arta filmului.

Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu din decembrie '89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate - imagini tăiate la cenzură, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Filmul lui Alexander Nanau prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.

Alexander Nanau a început filmările la documentar în momentul în care lucrările lui Ion B. au început să fie cunoscute şi apreciate. Filmul oferă o perspectivă asupra a ceea ce poate propune Europa de Est: talent nedescoperit, oameni care au învăţat să ascundă pentru a-şi păstra adevărul interior şi a supravieţui regimului comunist.

"Lumea văzută de Ion B." a câştigat, anul trecut, Premiul Emmy la categoria "Arts Programming" şi premiul Gopo pentru pentru cel mai bun film documentar şi a fost selecţionat până în prezent la peste 30 de festivaluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici