Antena 1 şi Kanal D au scăpat nesancţionate de CNA în cazul reclamaţiilor Biancăi Drăguşanu

Antena 1 şi Kanal D nu au fost sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în cazul vedetei TV Bianca Drăguşanu, care a reclamat la CNA faptul că aceste televiziuni i-au încălcat dreptul la propria imagine, viaţa privată, onoare şi reputaţie.

477 afişări
Imaginea articolului Antena 1 şi Kanal D au scăpat nesancţionate de CNA în cazul reclamaţiilor Biancăi Drăguşanu

Bianca Drăguşanu (Imagine:Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Vedeta de televiziune Bianca Drăguşanu a transmis mai multe reclamaţii la Consiliul Naţional al Audiovizualului privind Antena 1 şi Kanal D, precizând că acestea i-au încălcat dreptul la propria imagine, viaţa privată, onoare şi reputaţie.

Ulterior, Bianca Drăguşanu a transmis o nouă adresă la CNA prin care a anunţat că doreşte să îşi retragă "toate plângerile depuse la CNA referitoare la emisiunile postului Antena 1", în care s-a făcut referire la persoana sa şi la viaţa sa privată. Bianca Drăguşanu nu a făcut referire şi la plângerile privind Kanal D.

CNA a analizat acest caz şi în şedinţa din 7 noiembrie, însă atunci Bianca Drăguşanu a transmis Consiliului o solicitare prin care a cerut amânarea discutării cazului până marţi, 12 noiembrie, şedinţă la care ar fi urmat să participe şi ea şi avocatul său. Însă la şedinţa de marţi a CNA nu au fost prezenţi nici Bianca Drăguşanu, nici avocatul său.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat mai multe emisiuni difuzate de Antena 1 şi Kanal D în perioada 2 - 15 octombrie.

Bianca Drăguşanu a reclamat la CNA, printre altele, emisiunea "Acces Direct" difuzată pe 10 octombrie pe Antena 1.

"În cadrul emisiunii, mai multor persoane neautorizate li s-a permis să îmi aducă injurii şi insulte, au lansat acuzaţii nefondate şi au pus sub semnul întrebării integritatea mea umană", spune Bianca Drăguşanu în sesizarea transmisă CNA. Ea a precizat că în emisiune au fost folosite cuvinte injurioase la adresa sa, precum "panaramă". "Aceste cuvinte au fost folosite pe post la o oră la care se uită şi copiii la televizior. Toate aceste injurii şi calomnii îmi afectează viaţa de familie", a mai spus Bianca Drăguşanu în sesizare. Ea a făcut referire şi la alte ediţii ale emisiunii "Acces Direct" în care i-au fost încălcate "drepturile şi libertăţile fundamentale, viaţa privată, onoarea, reputaţia şi dreptul la propria imagine".

De asemenea, Bianca Drăguşanu a reclamat la CNA mai multe ediţii ale emisiunii "Wow Biz" de la Kanal D. Potrivit Biancăi Drăguşanu, în emisiunea "Wow Biz" din 9 octombre au fost invitate persoane care "au pretins într-un mod mincinos" că sunt apropiaţii ei. "Mi-au adus injurii şi au folosit un limbaj calomnios şi jignitor, chiar brutal. Mai exact, au folosit insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare la adresa mea. De asemenea, au lansat calomnii şi ipoteze mincinoase despre viaţa mea privată, care îmi dăunează integritatea socială, imaginea, profesia, viaţa de familie", a mai spus Bianca Drăguşanu.

Însă Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 1, a cerut CNA să aibă în vedere faptul că Bianca Drăguşanu şi-a retras plângerile referitoare la Antena 1. "Ea nu se mai consideră lezată (...) aceste drepturi (ale persoanei, n.r.) nu mai pot fi reţinute ca fiind încălcate în lipsa reclamaţiei persoanei implicate", a spus Mirela Bomboe.

La rândul lor, reprezentanţii televiziunii Kanal D, între care s-a numărat şi Mădălin Ionescu, prezentatorul emisiunii "Wow Biz", au declarat în şedinţa CNA că Bianca Drăguşanu a avut un contract cu postul Kanal D, prin care aceasta se angaja să facă dezvăluiri privind viaţa sa privată în emisiuni ale postului. Ulterior, Bianca Drăguşanu nu a mai dorit colaborarea cu Kanal D şi a refuzat să mai participe la emisiunile acestui post.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că atât în emisiunile difuzate de Antena 1, cât şi în cele difuzate de Kanal D au fost încălcări ale legislaţiei audiovizualului.

"Consider că, în ciuda faptului că doamna Drăguşanu şi-a retras plângerea, legislaţia audiovizualului e încălcată în mod flagrant la Antena 1 şi la Kanal D", a spus Narcisa Iorga.

Ea a precizat că aspecte din viaţa privată a Biancăi Drăguşanu au fost prezentate şi analizate la Antena 1 în cinci ediţii ale emisiunii "Acces direct" şi în patru ediţii ale programului "Un show păcătos", iar la Kanal D, în cinci ediţii ale emisiunii "Wow Biz".

"Sunt 14 ediţii în care în special demnitatea umană a publicului, nu doar a persoanei a fost încălcată", a spus Narcisa Iorga. "Nici Antena 1, nici Kanal D - când au luat licenţele (de la CNA, n.r.) - nu au spus că vor jigni publicul prin asemenea emisiuni, ci că vor oferi divertisment de calitate", a spus Iorga.

Ea a mai spus că prin contractele semnate de televiziuni cu anumite vedete se încalcă legislaţia audiovizualului privind informarea corectă a publicului. "E o păcăleală", a spus Iorga.

De asemenea, Narcisa Iorga a spus că radiodifuzorii au obligaţia de a încadra corect programele astfel încât minorii să fie protejaţi. Iorga a făcut referire şi la istoricul celor două televiziuni: Antena 1 a avut în ultimul an 21 de sancţiuni, din care 19 pentru încălcarea legislaţiei privind demnitatea umană şi protecţia minorilor, în timp ce Kanal D a avut 8 sancţiuni.

Astfel, Narcisa Iorga a propus o amendă de 50.000 de lei pentru Antena 1 şi o amendă de 15.000 de lei pentru Kanal D.

Niciuna dintre aceste propuneri nu a îndeplinit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicate (şase).

"Pentru" aplicarea celor două sancţiuni au votat Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea, în timp ce "împotrivă" au votat Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu.

La finalul votului, Narcisa Iorga a solicitat Laurei Georgescu să repună acest subiect pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CNA, iar aceasta a acceptat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici