Antena 3 a câştigat un proces cu CNA, care a amendat postul pentru emisiunea lui Mircea Badea

CNA a pierdut procesul cu Antena 3, care a contestat în instanţă o Decizie a Consiliului din anul 2009, prin care postul a fost amendat cu 10.000 de lei pentru emisiunea "În gura presei", în care Mircea Badea a instigat la violenţă împotriva presupuşilor asasini ai handbalistului Marian Cozma.

152 afișări
Imaginea articolului Antena 3 a câştigat un proces cu CNA, care a amendat postul pentru emisiunea lui Mircea Badea

Antena 3 a câştigat un proces cu CNA, care a amendat postul pentru emisiunea lui Mircea Badea (Foto) (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

"Nu comentez decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru că nu am văzut încă motivarea Curţii. Noi am câştigat procesul la fond şi l-am pierdut la recurs. Este un caz izolat, întrucât în ultimii cinci ani am câştigat peste 90% din procesele intentate CNA, în urma deciziilor de sancţionare", a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Mircea Badea a vorbit despre câştigarea acestui proces de către Antena 3 în emisiunea sa de marţi seară.

"Cea mai violentă emisiune de televiziune din România, conform unui studiu făcut de CNA dimpreună cu Unicef, a câştigat în faţa celor care au incriminat-o, care au amendat-o, care au bârfit-o, care au împilat-o", a declarat Mircea Badea, în emisiunea "În gura presei".

Mircea Badea a mai spus în emisiune: "Cererea a fost admisă de instanţa supremă. A fost întemeiată pe jurisprudenţa CEDO, potrivit căreia sancţionarea dispusă de CNA a reprezentat din partea autorităţii o interferenţă excesivă şi nejustificată în exercitarea dreptului de liberă exprimare, interferenţă contrară principiilor unei societăţi democratice".

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat, în data de 3 martie 2009, postul Antena 3 pentru emisiunea "În gura presei", realizată de Mircea Badea şi difuzată în 8 februarie 2009.

Potrivit Deciziei nr. 321 din 3 martie 2009, unul dintre subiectele abordate în ediţia din 8 februarie 2009 a emisiunii "În gura presei" a fost legat de moartea handbalistului român Marian Cozma, ucis în urma unei altercaţii într-o discotecă din oraşul ungar Veszprem.

Din informaţiile oferite presei de către autorităţile din Ungaria a rezultat că presupuşii asasini ai handbalistului ar fi cetăţeni maghiari de origine romă.

Astfel, pornind de la un comentariu preluat din presa audiovizuală, potrivit căruia tatăl unuia dintre handbaliştii răniţi grav în acelaşi incident, care a supravieţuit, dar cu urmări dramatice, ar intenţiona să trimită "un comando" care să îi pedepsească pe presupuşii agresori, Mircea Badea a formulat "un discurs explicit de instigare la violenţă împotriva acestora, subliind faptul că ar dori ca aceştia să fie «rezolvaţi»", se arată în motivarea deciziei CNA.

"Eu mi-aş dori din suflet - ca să radicalizez un pic discursul, că nu mai pot, asta cu statul de drept, cu... să o frăsunim la televizor, nu mai pot, deci cedez nervos -, mi-aş dori din suflet ca legenda aia care circulă pe televizoare, că tatăl unuia dintre handbaliştii cu pricina, care au supravieţuit, dar cu urmări dramatice, e un mare şmecher prin Muntenegru, prin Serbia, pe unde o fi el mare şmecher, aşa e zvonul, cică a trimis un comando ca să-i rezolve pe ăştia, eu sper să fie adevărată şi să-i rezolve pe ăştia (...) Doamne de i-ar găsi... (...) sper să-i găsească şi să-i rezolve (...)", a spus Mircea Badea, în emisiunea "În gura presei" din 8 februarie 2009.

"Consiliul consideră că domnul Mircea Badea putea să îşi exprime revolta cu privire la incidentul din oraşul ungar Veszprem, în urma căruia handbalistul Marian Cozma a decedat, iar alte două persoane au fost grav rănite, fără a însoţi comentariile de un mesaj de instigare la violenţă împotriva presupuşilor infractori, persoane de etnie rromă", se mai arată în Decizia CNA din 3 martie 2009.

În urma deciziei CNA, Antena 3 a cerut la Curtea de Apel Bucureşti anularea Deciziei CNA din 3 martie 2009. Recursul s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici