"Autobiografia lui Ceauşescu" de Andrei Ujică, prezentat în premieră mondială la Cannes

Documentarul "Autobiografia lui Ceauşescu" de Andrei Ujică va fi prezentat, în premieră mondială, într-o proiecţie specială în afara competiţiei, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes (12 - 23 mai), informează hollywoodreporter.com.

45 afișări
Imaginea articolului "Autobiografia lui Ceauşescu" de Andrei Ujică, prezentat în premieră mondială la Cannes

"Autobiografia lui Ceauşescu" de Andrei Ujică, prezentat în premieră mondială la Cannes (Imagine: www.festival-cannes.com)

Parte ficţiune, parte documentar, "Autobiografia lui Ceauşescu" este un film realizat în cunoscutul stil al lui Ujică, fiind rezultat din montajul imaginilor de arhivă. Montajul peliculei este realizat de Dana Bunescu, iar producătorul este Velvet Moraru.

Andrei Ujică, născut în 1951 la Timişoara, este scriitor, regizor de film şi profesor. El trăieşte din 1981 în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi apoi la Heidelberg. În anii '70 a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentru formaţia Phoenix. În 1990 îşi începe primul proiect cinematografic, "Videograme dintr-o Revoluţie", în colaborare cu Harun Farocki. Filmul, a cărui premieră a avut loc în 1992, a devenit o referinţă cu privire la relaţiile dintre media şi puterea politică în Europa sfârşitului de eră comunistă.

Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM.

Filmografia sa mai cuprinde documentarul "Rupt de prezent/ Out of the Present" (1995) - povestea cosmonautului rus Sergei Krikalev, aflat pe staţia spaţială MIR pentru zece luni, timp în care se destramă Uniunea Sovietică - şi "Cantitate necunoscută/ Unknown Quantity" (2005) - experiment multimedia pornind de la conversaţii între Paul Virilio, arheolog media şi filozof, şi Svetlana Alexievich, jurnalistă rusă.

Organizatorii Festivalului de la Cannes au completat, vineri, selecţia festivalului cu câteva filme, printre care şi filmul lui Ujică.

De asemenea, în competiţia festivalului a mai fost adăugat filmul regizorului maghiar Kornel Mundruczo, "Tender Son -The Frankenstein Project", alături de "Chongquing Blues" de Wang Xiaoshuai (China).

În categoria Un Certain Regard au fost adăugate peliculele "I Wish I Knew" de Jia Zhang Ke (China) şi "Carancho" de Pablo Trapero (Argentina). De altfel, în Un Certain Regard sunt selectate şi filmele româneşti "Aurora" de Cristi Puiu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean.

Printre proiecţiile speciale se numără şi nou anunţata peliculă "Countdown to Zero" de Lucy Walker.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici