BIOGRAFIE: Fănuş Neagu - un "frumos nebun al marilor oraşe"

Scriitorul, romancierul şi dramaturgul Fănuş Neagu, care a murit în noaptea de luni spre marţi, din cauza unui cancer, a fost unul dintre cei mai talentaţi autori contemporani, care va rămâne în memoria cititorilor cu volume precum "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe" sau "Dincolo de nisipuri".

13660 afişări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Fănuş Neagu - un "frumos nebun al marilor oraşe"

BIOGRAFIE: Fănuş Neagu - un "frumos nebun al marilor oraşe" (Imagine: Mihai Spiridonica/Arhiva Mediafax Foto)

Fănuş Neagu s-a născut pe 5 aprilie 1932, în Grădiştea-de-Sus,judeţul Brăila, şi a fost povestitor, memorialist, nuvelist,romancier şi dramaturg.

A studiat primii cinci ani de şcoală primară în satul natal.Şi-a continuat studiile între anii 1944-1948 la Liceul Militar dinIaşi şi a urmat Şcoala Pedagogică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1952a devenit cursant al şcolii de literatură "Mihai Eminescu", până înanul 1953, fiind coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, Radu Cosaşuetc. Între anii 1954 şi 1957 învaţă la Facultatea de Filologie dinBucureşti, dar nu îşi încheie studiile.

În anul 1954 debutează cu povestirea "Duşman cu lumea", înrevista Tânărul scriitor, iar în anul 1960 are loc debutuleditorial, cu volumul de povestiri "Ningea în Bărăgan", retipăritîn 1964 sub titlul "Cantonul părăsit".

În anul 1960 publică "Somn de la amiază", iar în 1962, "Dincolode nisipuri", în anul 1967 publică "Vara buimacă", iar piesa"Scoica de lemn" este pusă în scenă la Teatrul Nottara dinBucureşti. Publică ulterior, în anul 1979, "Cartea cu prieteni", înanul 1981 - "Insomnii de mătase", în anul 1985 - "A doua carte cuprieteni". În anul 1985 i se joacă piesele "Echipa de zgomote", laTeatrul Majestic, şi "Olelie", la Teatrul Naţional dinBucureşti.

Printre volumele pe care le-a scris se mai numără "Întâmplăriaiurea şi călătorii oranj" (publicistică), romanul "Scaunulsingurătăţii", nuvelele "Dincolo de nisipuri", iar în anul 1993 ise joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţionaldin Timişoara piesa "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte latimp".

A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor dinRomânia, pentru volumele "Cantonul părăsit", "Frumoşii nebuni aimarilor oraşe", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Nopţii sauPaiaţa soseşte la timp".

În perioada decembrie 1993 - 1996, Fănuş Neagu a fost directoral Teatrului Naţional din Bucureşti.

În noiembrie 1993 devine membru corespondent al AcademieiRomâne, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular alaceleiaşi instituţii.

Scriitorul şi dramaturgul Fănuş Neagu a murit în noaptea deluni spre marţi, la spitalul Elias din Capitală, înurma unei îndelungi suferinţe. Fănuş Neagu a fost internat multtimp din cauza unui cancer, iar în în ultimele săptămâni a fost încomă.

În acest sens, în 2008, aflat pe patul de spital, Fănuş Neagui-a trimis o scrisoare jurnalistului Marius Tucă, în care acuzaagresivitatea presei faţă de situaţia sănătăţii lui.

"Draga Marius Tucă, În numele amiciţiei ce ne leagă, te rog săinserezi în Jurnalul National aceste rânduri adresate multorziarişti sau reporteri din mass-media centrală, tineri sau maiputin tineri, dar toţi de o seamă cu barbaria. O fac atât în numelemeu, cât şi al unor prieteni ca Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu şiŞtefan Iordache, hărţuiţi, ca şi mine, cu neruşinare tenace, denişte condeie butucănoase", îşi începea scriitorul mesajul.

"Vă e foame de moarte de ne căutaţi prin toate spitalele?Aşteptaţi-o cu încredere în pragul casei voastre, va veni, n-alipsit la nicio întâlnire. Cei care nu mă credeţi, puneţi mâna pe olamă şi ascuţiţi-o pe venele de la o mână. Straniu e faptul cămajoritatea dintre voi vor muri fără sa se fi născut", continuăacesta.

Artistul continuă: "Da, sunt bolnav - cancer de prostată cudiseminări - mă tratez la Spitalul Elias (mă opresc să fac oplecăciune în faţa medicilor, asistentelor, infirmierelor şituturor slujitorilor acestui spital pentru imensa lor dragoste deoameni) şi nu doresc altceva decât să mă lasaţi în pace cunenorocul, suferinţa, spaimele şi sperantele mele. Eu ştiu săîndur, vârsta m-a învăţat multe, dar am o familie, rude, prietenipe care-i îngroziţi când mă îngropaţi a doua oară în decurs de şaseluni. Vă întreb: o faceţi din pustiu sufletesc sau din cea maielementară lipsă de conştiinţă profesională? Apoi, ce bucurie vătrezeşte suferinţa altora? Şi, mai ales, pentru ce ne vreţi dincolode dincolo? Literatură nu citiţi, prin urmare nici cărţile mele, lafilm nu mergeţi, la teatru nici atât. Îmi închipui cu toatăsinceritatea ca nici de urât nu ne urâţi. Atunci nu încape decât osingură explicaţie: sunteţi mânaţi cu biciul de patronii voştri săaduceţi ştiri ce să sature aşteptările unui public, de voi înşivăformat metodic, de-a lungul timpului, ca amator de telenoveleimbecile, senzaţionalism ieftin, erotism vulgar etc".

"Aş mai avea destule să vă spun, dar mă opresc aici, încheind cufraza unui mare scriitor rus (voi, se înţelege, aţi fi vrut să fieunul american, dar n-am ce face): «Urât mai trăiţi, domnilor!»",şi-a încheiat Fănuş Neagu scrisoarea.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici