Cannes: "Waltz With Bashir", principalul favorit al criticilor

Puternic şi original, "Waltz With Bashir", în regia israelianului Ari Folman, transpune, prin intermediul animaţiei, primul război din Liban, lungmetrajul fiind dat ca principalul favorit până în prezent la Cannes, însă competiţia rămâne încă deschisă.

15 afișări
Imaginea articolului Cannes: "Waltz With Bashir", principalul favorit al criticilor

Cannes: "Waltz With Bashir", principalul favorit al criticilor

Preşedintele juriului, actorul şi regizorul american Sean Penn, nu a făcut niciun mister din faptul că, la cea de-a 61-a ediţie a festivalului (14 - 25 mai), Palme d'Or va fi decernat unei producţii politice, unui regizor "conştient de lumea care îl înconjoară".

Dorinţa pare uşor de îndeplinit, de vreme ce selecţia este marcată de ficţiuni realiste, pe tonuri grave, adesea apropiate de documentare.

"Cinematografia este un loc al fantasmelor şi, câteodată, al plăcerilor ilicite, dar realitatea (...) sfârşeşte întotdeauna prin a-şi face simţită prezenţa, fie că ne place sau nu", a indicat, luni, New York Times.

Marţi, după proiecţia a 12 din cele 22 de filme în competiţie pentru Palme d'Or, "Waltz With Bashir" părea să fie principalul favorit, aşa cum s-a întâmplat anul trecut tot cu un film de animaţie, "Persépolis", care apoi a primit Premiul Juriului.

"Este o producţie uimitoare, formal foarte îndrăzneaţă", cu mari şanse de a câştiga Palme d'Or, a spus Emmanuel Burdeau, redactor-şef la Cahiers du cinéma.

"Uman, profund, sensibil", adaugă despre "Waltz With Bashir" Laurent Weil, de la Canal+, care mai spune că a fost "bulversat" de acest film.

În acelaşi timp, ei au indicat principalii trei favoriţi din competiţie: "Three Monkeys", al turcului Nuri Bilge Ceylan, "24 City", al chinezului Jia Zhangke, şi "The Silence of Lorna", al fraţilor belgieni Dardenne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici