Cărtărescu: Sunt absolut fericit pentru premiul Nobel acordat Hertei Muller

Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat pentru MEDIAFAX că este "absolut fericit" pentru premiul Nobel acordat Hertei Muller, "o fiinţă extraordinară şi o mare scriitoare", considerând că "acest premiu suprem, aparţine puţin şi literaturii române".

42 afișări
Imaginea articolului Cărtărescu: Sunt absolut fericit pentru premiul Nobel acordat Hertei Muller

Cărtărescu: Sunt absolut fericit pentru premiul Nobel acordat Hertei Muller (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt absolut fericit pentru premiul acordat azi Hertei Muller, o fiinţă extraordinară şi o mare scriitoare. Nu-mi vine să cred că ne cunoaştem, că am fost la câteva evenimente împreună, că am dat chiar interviuri împreună, anul trecut, în Suedia. Premiul este în primul rând al ei, dar nu se poate să nu ne gândim ce lumină va arunca el asupra literaturii române. E un eveniment fericit, care-ar trebui să ne facă foarte mândri de compatrioata noastră", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Cărtărescu.

El spune că "Herta e româncă în aceeaşi măsură în care e nemţoaică, la fel ca toţi scriitorii germani proveniţi din România". "Ea are România în sânge, chiar dacă, la fel ca în cazul multora dintre noi, are un complex dragoste-ură faţă de ţara de origine. Ajunge doar s-o auzi vorbind ca să-nţelegi cât de româncă e. Fireşte, opera ei e în germană, dar, ca şi în cazul lui Panait Istrati, de exemplu, subiectele ei sunt româneşti, cadrul e românesc şi chiar mentalitatea are de multe ori ceva absolut autohton. Nu e nici o îndoială că acest premiu suprem aparţine puţin şi literaturii române", a mai afirmat Mircea Cărtărescu.

Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine română Herta Muller, pentru scrierile sale care prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România, a anunţat, joi, comitetul Nobel.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici