Cele nou brăţări dacice, expuse la Muzeul Unirii din Iaşi

Cele nouă brăţări dacice din aur, recuperate de statul român şi aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR), vor fi prezentate în perioada 12-21 octombrie la Muzeul Unirii din Iaşi.

1 afișare
Imaginea articolului Cele nou brăţări dacice, expuse la Muzeul Unirii din Iaşi

Cele nou brăţări dacice, expuse la Muzeul Unirii din Iaşi

Expoziţia "Instimabile valori de patrimoniu: Brăţările dacice" este organizată de Minsiterul Culturii şi Cultelor, Direcţia judeţeană pentru Cultură Iaşi, Complexul Naţional Muzeal Moldova din Iaşi, MNIR şi Inspectoratul de Poliţie Iaşi, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 12 octombrie la Muzeul Unirii din Iaşi.

Expoziţia este organizată în contextul manifestărilor prilejuite de Sărbătorile Iaşilor, desfăşurate între 12 şi 14 octombrie.

Programul de vizitare al expoziţiei este 10-24, iar pe 15 octombrie veteranii de război, persoanele cu dizabilităţi, orfanii şi militarii în termen vor avea intrarea gratuită. După 15 octombrie, programul de vizitare va fi redus de la ora 24 la ora 18.

Cele nouă brăţări dacice au fost recuperate de statul român pe parcursul anului 2007 şi se află în patrimoniul tezaur al MNIR.

Primele patru brăţări dacice au fost răscumpărate cu suma de 980.000 de lei de la un colecţionar american. Acestea au fost aduse în ţară la jumătatea lunii ianuarie şi au fost expuse la MNIR. Cea de-a cincea brăţară a fost predată statului român de către autorităţile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Aceasta fusese expusă la Expoziţia Bienală a Anticarilor, organizată de Grand Palais din Paris. Piesa expusă de Ariadna Gallerry din New York aparţinea unui cetăţean german din Munchen, cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale. O altă brăţară geto-dacică din aur a fost recuperată în luna iunie, la Baia Mare, de la un hunedorean.

Ultimele trei brăţări dacice expuse la MNIR au fost recuperate în august din Elveţia şi din SUA. Răscumpărarea celor două brăţări dacice din Elveţia a costat 140.000 de euro, iar cea din SUA - 60.000 de dolari, banii fiind alocaţi de MCC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici