Cineastul Radu Mihăileanu, decorat la Paris

Cineaştii Abderrahmane Sissako şi Radu Mihăileanu au fost promovaţi în grad de ofiţer şi, respectiv, de cavaler al Artelor şi Literelor de ministrul francez al Culturii, Christine Albanel, în cadrul unei ceremonii desfăşurate vineri, la Paris, informează site-ul cotidianului Le Monde, citând AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Cineastul Radu Mihăileanu, decorat la Paris

Cineastul Radu Mihăileanu, decorat la Paris

Promovat în grad de cavaler al Artelor şi Literelor, regizorul francez de origine română Radu Mihăileanu este cel care a semnat şi produs în 2005 filmul "Va, vis et deviens", care evocă evreii din Etiopia repatriaţi în Israel în anii '80, informează sursa citată. 

"Aţi vrut să fiţi cât mai aproape de adevăr, iar rezultatul este pur şi simplu tulburător (...). Mulţumim pentru această galerie de portrete excepţionale, cu dimensiune universală. Mulţumim pentru operele dumneavoastră care ne merg la suflet", a declarat ministrul francez al Culturii.

Christine Albanel a salutat, în persoana lui Aberrahmane Sissako, mauritan instalat în Franţa, "figura cea mai reprezentativă a noii generaţii de cineaşti africani"

"Faceţi să sufle vântul, culorile, trăirile, temerile şi speranţele continentului dumneavoastră pe scena internaţioanlă a celei de-a şaptea arte (...). Aceste rădăcini profunde, solide, fecunde, care vă leagă de pământul african pe care nu încetaţi să îl exaltaţi, să îl exploraţi în toate filmele", a subliniat ministrul Culturii.

În 2006, cu filmul "Bamako", prezentat la Cannes în selecţia oficială din afara competiţiei, cineastul a semnat o pledoarie pentru continentul african.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici