CNA a amendat OTV cu 5.000 lei şi a somat TVR 1

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat OTV cu 5.000 lei pentru nerespectarea dreptului la imagine şi a somat TVR 1 pentru o emisiune de teleshopping.

1 afișare
Imaginea articolului CNA a amendat OTV cu 5.000 lei şi a somat TVR 1

CNA a amendat OTV cu 5.000 lei şi a somat TVR 1

OTV a fost sancţionat cu amendă de 5.000 lei pentru că în emisiunea "Dan Diaconescu direct" difuzată pe 11 august au fost aduse acuzaţii nedovedite unui poliţist. Invitatul lui Dan Diaconescu a spus despre poliţist că a beneficiat de nişte bilete de tratament la Căciulata, împreună cu soţia, biletele fiind emise pe numele unor pensionari. Poliţistul nu a putut să îşi expună punctul de vedere, el nefiind contactat de moderator.

În şedinţa de marţi, CNA a decis amendarea postului în baza articolului 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care se referă la dreptul la propria imagine, şi a articolului 71 din Cod.

Potrivit articolului 71.1, în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în
perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

De asemenea, CNA a somat TVR 1 pentru că în emisiunea "Teleshopping" a fost prezentat produsul Kosmodisk, despre care se spune că este disponibil şi în farmacii. Faptul că produsul poate fi achiziţionat şi altfel decât prin teleshopping încalcă legislaţia audiovizualului.

Somaţia s-a dat în baza articolului 159.1, care prevede că "emisiunea de teleshopping constă în difuzarea către public a unor oferte de comercializare directă privind furnizarea contra cost a unor bunuri care pot fi dobândite numai printr-un contract la distanţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici