CNA atenţionează Antena 3 pentru lipsa de imparţialitate şi echilibru a moderatorului Dana Grecu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să atenţioneze postul Antena 3 pentru lipsa de imparţialitate şi de echilibru a moderatorului Dana Grecu în emisiunea "La ordinea zilei" din 11 octombrie.

61 afişări

Imaginea articolului CNA atenţionează Antena 3 pentru lipsa de imparţialitate şi echilibru a moderatorului Dana Grecu

CNA atenţionează Antena 3 pentru lipsa de imparţialitate şi echilibru a moderatorului Dana Grecu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit CNA, în emisiunea "La ordinea zilei" difuzată în datade 11 octombrie, pe postul Antena 3, au fost invitaţi OvidiuMarian, senator PDL, Constantin Niţă - fost ministru al IMM-urilor(PSD), Mihai Voicu - deputat PNL, Dumitru Costin - lider sindical,Radu Tudor - analist, invitat permanent. Pe ecran au fost postatetitlurile: "Boc îşi asumă salariile"; "PDL: vă tăiemindemnizaţiile"; "Săracii guvernanţi foarte bogaţi" şi "Putereavrea în telegondolă".

În emisiune, moderatoarea Dana Grecu a spus: "Retras din partid,Adriean Videanu ne-a dezvăluit că munceşte din greu să-şi plăteascăratele anuale la creditele de 22 de milioane de euro, dar că estefericit că le poate da salarii rezonabile celor 800 de angajaţi dinfirmele sale. Mai deunăzi, vă amintiţi, Elena Udrea se plângea cănu doarme noaptea de grija creditului de trei milioane de euro,după care tot ea ne-a spus că îşi plăteşte din buzunarul propriucălătoriile cu elicopterul în interesul ţării. Săracii guvernanţi,inexplicabil de bogaţi".

Începând cu ora 18.50, atât pe ecranul partajat, cât şi peîntregul ecran au fost prezentate imagini cu Adriean Videanu jucândtable pe Coasta de Azur, imagini de la construcţia vilei acestuiade pe malul lacului Snagov, detalii exterioare ale vilei, imagineaunui vas de croazieră etc.

În emisiune, Dana Grecu a mai spus: "Nu ştiţi ce afaceri aredomnul Videanu? Păi domnul Videanu sponsorizează PDL. Deci baniidomnului Videanu merg, parte din ei, la PDL".

Vorbind despre relansarea economiei în Guvernul Boc şi desprepachetul de măsuri pentru relansarea economică, analistul RaduTudor a spus: "E aceeaşi minciună, repetată la nesfârşit. ŞiAdriean Videanu poate să concureze categoric pentru titlul demincinos al deceniului sau al ultimilor şase ani". "Absolut totceea ce a propovăduit acest personaj, apropo, a cărui companie nuvalorează 20 de milioane de euro. Acum, în plină criză, valoarează100 de milioane de euro, cu active cu tot. Acum doi ani de zile,valora 200 de milioane de euro. Dacă vrea, putem să mergem să îimăsurăm terenul de la firmă şi să ne uităm la preţul pieţei(...)"

Radu Tudor a vorbit în emisiune şi despre casa lui AdrieanVideanu, spunând că are 1.500 de mp. "Poate avea un astfel dehipermaket pe post de locuinţă, cum e măgăoaia aia de la Snagov,mausoleul ăla în care locuieşte şi poate să aibă o companie carevalorează, cu active cu tot, 100 de milioane de euro. Aşadar, n-aimuncit unde trebuie, n-ai muncit cum trebuie".

"Partidul Democrat Liberal şi acest regim au reuşit să aducăRomânia în pragul Evului Media, au întors-o cu 50 de ani în urmă.Şi de acolo, din vârful prăpastiei ne strigă: suntem bine, staţiliniştiţi, reformăm statul, rezolvăm noi problema, nu vă faceţigriji, nu ştiţi voi cât de bine vă este. Nu mai strigaţi de foame,nu mai strigaţi că nu aveţi şosele, nu mai strigaţi că trebuie sădaţi banii pe medicamente în spitale, vă este bine (...) Din acestpunct de vedere, această echipă autistă trebuie, din punctul meu devedere, tratată ca atare. Respectiv, ca una suferindă".

La un moment dat, Radu Tudor a vorbit în emisiune desprecontribuţiile unor oameni - diplomaţii, aviatorii, militarii - lafondul de pensii. "S-a creat o categorie paria, pe care îi înjurăPDL şi actualul regim, imitând acţiunea stalinistă".

La rândul său, senatorul PDL Ovidiu Marian a spus: "Nu, s-acreat de privilegiaţi, pe care dumneavoastră îi susţineţi acum.Dumneavoastră îi susţineţi pe aceşti privilegiaţi".

Această afirmaţie l-a făcut pe Radu Tudor să spună: "DumnuleMarian, vorbiţi numai prostii. Între dumneavoastră şi un diplomatde carieră e o diferenţă de la cer la pământ, din punct de vedereal valorii profesionale. Nu aveţi dumneavoastră holuri câte claseare un diplomat (...) N-aveţi dumneavoastră ani de-acasă câţi aniîn slujba ţării are un militar. Habar n-aveţi pe ce lume trăiţi(...) Aţi instituit un sistem de ură publică împotriva unorcategorii profesionale".

Reprezentanta postului Antena 3, Mirela Bomboe, a invocat înşedinţa CNA "dreptul la libera exprimare", potrivit jurisprudenţeiCEDO.

"A spune unui partener de dialog «spui numai prostii» nu este oformă de exprimare a unei opinii", i-a răspus Dan Grigore, membruCNA.

"Libertatea de exprimare nu poate încălca demnitatea şi propriaimagine", a spus şi Ioan Onisei, făcând referire la ConstituţiaRomâniei.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a fost depărere că moderatoarea emisiunii, Dana Grecu, nu i-a datposibilitatea lui Ovidiu Marian să se exprime. "Moderatorul nuasigură posibilitatea omului care e în studio de a se exprima", aspus Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a făcut referire la jignirileaduse de Radu Tudor senatorului Ovidiu Marian, dar şi la lipsa deechilibru în emisiune şi la lipsa imparţialităţii în cazulmoderatorului Dana Grecu.

Întrucât postul Antena 3 a mai avut sancţiuni şi somaţii,Narcisa Iorga a propus amendarea televiziunii cu 15.000 de lei, înbaza articolului 71 din Codul de reglementare a conţinutuluiaudiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şidezbateri informarea în probleme de interes public, de naturăpolitică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecteurmătoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibruluişi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentareaprincipalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada încare problemele sunt în dezbatere publică".

Propunerea nu a îndeplinit numărul necesar de voturi pentru aputea fi aplicată.

Astfel, Gelu Trandafir, membru al CNA, a propus transmitereaunei scrisori de atenţionare postului Antena 3, pentru încălcareaarticolului 71. Propunerea sa a întrunit numărul minim necesar devoturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CNA ,
ANTENA 3 ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.