CNA ia în considerare interzicerea ştirilor despre sinuciderile copiilor, la TV şi radio

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ia în considerare interzicerea difuzării ştirilor despre sinuciderile copiilor şi adolescenţilor, în acest sens Cristina Trepcea, membru al CNA, declarând, joi, că sinuciderile minorilor se răspândesc rapid după ce au fost promovate în audiovizual.

135 afișări
Imaginea articolului CNA ia în considerare interzicerea ştirilor despre sinuciderile copiilor, la TV şi radio

CNA ia în considerare interzicerea ştirilor despre sinuciderile copiilor, la TV şi radio (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Cristina Trepcea, susţinută de Narcisa Iorga, a propus, în şedinţa de joi a Consiliului, lansarea unei dezbateri publice prin care radiodifuzorii şi publicul să conştientizeze gravitatea problemei sinuciderilor minorilor, care să ducă în final la o decizie a CNA prin care să nu mai fie difuzate informaţii despre sinuciderile copiilor şi adolescenţilor pe posturile de televiziune şi radio.

"Putem vorbi de săptămâni de când vedem la televizor tot mai multe sinucideri de adolescenţi care urmăresc un anumit tipar. Ce tipar? Exact tiparul care a fost promovat - şi nu mă jenez să spun promovat - de televiziuni în momentul în care au descris modul în care un adolescent şi-a umplut ghiozdanul cu pietre şi s-a aruncat în râu. Câteva zile mai târziu, un altul a făcut exact acelaşi lucru, respectând modelul descris, apoi un altul, şi iată am auzit la ştiri acum două zile că al cincilea adolescent a făcut exact acelaşi lucru. În urmă cu câţiva ani, când a fost sinuciderea adolescentului care s-a aruncat de la etaj în urma unei relaţii criticate cu profesoara de română, a urmat un val de sinucideri pe acelaşi model. Noi (CNA, n.r.) am luat atunci o hotărâre - care a luat forma unei recomandări - ca radiodifuzorii să fie responsabili, să limiteze descrierile, să respecte legea în mod deosebit când e vorba de prezentarea actelor de sinucidere, în ceea ce priveşte subiecţii adolescenţi, să fie mai circumspecţi cu prezentarea de imagini de suferinţe şi mai ales detalii ale sinuciderii, cum legea, de fapt, spune foarte clar. Nu am avut deloc senzaţia că s-a întâmplat mare lucru. Între timp lucrurile se întâmplă din nou", a explicat Cristina Trepcea.

Ea a precizat că, potrivit unui raport al Asociaţiei de Sănătate Mintală din SUA, "prezentarea sinuciderilor adolescenţilor apare cu urmări de molimă". "Este molipsitoare în rândul adolescenţilor prezentarea în audiovizual a acestor gesturi finale. În Franţa s-a făcut un astfel de studiu şi s-a văzut acelaşi rezultat, că adolescenţii se inspiră şi iau astfel de măsuri finale când îi văd pe alţii că au ieşit din viaţă în acest mod spectaculos. Ei se uită la televizor şi văd că probleme precum cele prin care trec ei sunt rezolvate în acest fel", a spus Cristina Trepcea.

În acest sens, Cristina Trepcea a spus că este necesară o dezbatere publică, urmată de o decizie a CNA.

"Noi am dori - iniţiativa o împart cu doamna Narcisa Iorga, dar întregul Consiliu pare a fi în asentimentul nostru - să provocăm o dezbatere publică la care să vină sociologi, psihologi care să vorbească în numele profesiei lor şi cu datele pe care cu siguranţă le au despre modul în care mintea adolescenţilor reacţionează în faţa unor astfel de sugestii. Noi sperăm ca radiodifuzorii şi publicul să fie sensibilizaţi şi să privească în mod responsabil aceste probleme. Ceea ce mi-aş dori să se întâmple, ceea ce intenţionez să propun, cu riscul să devenim extrem de antipatici în faţa broadcasterilor, este ca sinuciderile adolescenţilor să nu mai poată fi privite ca ştiri şi să interzicem pur şi simplu detaliile privind sinuciderile de adolescenţi la televizor, orice fel de detalii", a spus Cristina Trepcea.

Potrivit acesteia, vor fi totuşi posibile dezbaterile cu persoane competente, care să prezinte studii legate de fenomenul sinuciderilor. "Dacă radiodifuzorilor li se va părea important că x, y, în vârstă de 12 ani, s-a aruncat în râu, să nu poată să spună decât această informaţie. Sigur că, dacă o televiziune îşi va dori să ia legătura cu psihologi, cu sociologi, cu reprezentanţi ai unor foruri în drept care să facă studii, bineînţeles că o vor putea face şi atunci vor putea să vorbească despre rezultatele unui studiu sociologic sau jurnalistic, însă faptul în sine (sinuciderea, n.r.), eu nu cred că este o ştire. Dacă vor dori să facă în continuare o ştire din faptele diverse, din sinuciderile adolescenţilor nu trebuie să se mai facă ştiri în România", a mai spus Cristina Trepcea.

CNA nu a luat încă o decizie clară în privinţa ştirilor despre sinuciderile copiilor, subiectul urmând să fie dezbătut pe larg în şedinţele viitoare ale Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici