"Concertul" lui Radu Mihăileanu, elogiat de publicaţia Le Temps - VIDEO

Filmul "Concertul", de Radu Mihăileanu, a fost apreciat de Le Temps, publicaţia elveţiană calificând cea mai recentă peliculă semnată de regizorul de origine română ca fiind o operă "cu mare succes la public".

61 afișări
Imaginea articolului "Concertul" lui Radu Mihăileanu, elogiat de publicaţia Le Temps - VIDEO

Regizorul Radu Mihăileanu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"La treizeci de ani după ce a părăsit România, regizorul filmului «Concertul» pare să îşi fi găsit liniştea", apreciază publicaţia elveţiană de limbă franceză.

"Realizarea unui film este mereu o aventură, cu momente exaltante, dar şi cu clipe de plictis sau disperare, dar Radu Mihăileanu se pare că s-a bucurat de această producţie", mai apreciază publicaţia, amintind de cele şase luni necesare echipei filmului să convingă autorităţile să îi lase să filmeze în Piaţa Roşie din Moscova.

Potrivit publicaţiei, "Concertul" a avut peste două milioane de spectatori, iar spectatorii elveţieni ai "Concertului" au râs şi au plâns în acelaşi timp.

Jurnalul elveţian face şi un mic portret al lui Mihăileanu, începând cu tinereţea plină de lipsuri, când mama sa şi-a vândut verigheta pentru a-i cumpăra un costum.

"Sunt un cineast de stânga iubit de presă şi de marele public pentru că vorbesc de valorile simple precum prietenia, solidaritatea, tandreţea, şi demnitatea umană", declară Mihăileanu pentru jurnalul elveţian. "E un lucru foarte românesc şi foarte evreiesc să râzi printre lacrimi", mai spune cineastul.

"Mă simţeam urmărit peste tot, nu îmi dădeam niciodată adresa", spune Mihăileanu, referindu-se la perioada de după fuga sa din România, în Franţa. "Într-o ţară comunistă nu existau decât prietenia, iubirea şi sexul. Relaţiile personale erau cele mai importante, în timp ce, în Occident, oamenii se închid într-o carapace", spune Mihăileanu.

"Am încetat să mă ascund după alţii şi m-am acceptat aşa cum sunt", a povestit Mihăileanu despre evoluţia sa.

Comedia dramatică "Concertul", care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei.

Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici