CRP: Sistarea distribuţiei produselor Adevărul, agresiune a fostului Rodipet - AVAS şi CC, sesizate

Clubul Român de Presă (CRP) consideră că decizia unilaterală a Network Press Concept (fost Rodipet) de sistare a distribuţiei produselor Adevărul este o agresiunea administrativă şi a sesizat, joi, Consiliul Concurenţei (CC) şi AVAS în acest caz.

25 afișări
Imaginea articolului CRP: Sistarea distribuţiei produselor Adevărul, agresiune a fostului Rodipet - AVAS şi CC, sesizate

Preşedintele CRP, Indira Crasnea (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Deşi fostul Rodipet s-a angajat să asigure un tratament nediscriminatoriu tuturor produselor editoriale existente şi că va fi neutru în raport cu editurile de pe piaţă, distribuitorul a decis unilateral să nu mai preia şi distribuie întregul volum contractat de produse editoriale ale trustului de presă Adevărul, continuând astfel un lung şir de agresiuni administrative la adresa societăţilor de presă din România", se spune într-un comunicat al Clubului, remis, joi, Agenţiei MEDIAFAX.

Clubul Român de Presă a sesizat AVAS şi Consiliul Concurenţei "pentru nerespectarea contractului de privatizare, respectiv afectarea pieţei concurenţiale de distribuţie de către Rodipet", solicitând "instituţiilor statului să investigheze această situaţie şi să ia toate măsurile ce se impun pentru a se asigura că o astfel de situaţie nu se repetă".

CRP cere din nou NPC (fost Rodipet) "să îşi achite de urgenţă datoriile faţă de societăţile de presă, de pe urma cărora difuzorul continuă să traiască" şi denunţă "comportamentul parazitar" al NPC.

Grupul Adevarul Holding a anunţat, marţi, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, sistarea, din 8 iulie, pe termen nedeterminat, a colaborării cu distribuitorul de presă Rodipet (redenumit Network Press Concept sau Rodikiosk). Decizia s-a luat pe fondul refuzului sistematic al conducerii Rodipet de a achita datoria de peste 1,2 milioane de euro a companiei faţă de Adevărul Holding, dar şi ca urmare a demersului Rodipet de a opri unilateral distribuirea produselor Adevărul Holding în Bucureşti şi în ţară, începând cu data de 7 iulie.

Rodipet a susţinut, miercuri, că preţurile practicate de Adevărul Holding pentru unele publicaţii este unul de "dumping", iar comisioanele acordate nu sunt suficiente, în condiţiile în care Adevărul Holding "câştigă din publicitate şi reclamă"

"Conducerea Rodipet îşi doreşte în continuare colaborarea cu trustul Adevărul Holding, pe care îl considerăm un partener important, dar nu mai putem distribui în condiţiile în care primim pentru distribuţie publicaţiile neprofitabile, iar cele profitabile ne sunt interzise. Vom livra toate publicaţiile trustului Adevărul sau niciuna. Nu ne puteţi obliga să distribuim folosind forţa", se arata într-un comunicat al Rodipet.

Instanţa a aprobat, în urmă cu o săptămână, cererea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de reînscriere ca acţionar la distribuitorul de presă Network Press Concept, fostul Rodipet.

 

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici