Cultura în declin. Doar 2 din 10 români merg măcar o dată la teatru pe parcursul unui an. Doar 26% dintre români au intrat într-o sală de cinema

Pandemia a trecut, dar sectorul cultural nu şi-a revenit complet. Românii par să fi lăsat sălile de spectacole în favoarea reţelelor de socializare şi a serviciilor de streaming.

148 afișări
Imaginea articolului Cultura în declin. Doar 2 din 10 români merg măcar o dată la teatru pe parcursul unui an. Doar 26% dintre români au intrat într-o sală de cinema

Cultura în declin. Doar 2 din 10 români merg măcar odată la teatru pe parcursul unui an. Doar 26% dintre români au intrat într-o sală de cinema

80% dintre români nu au mers deloc la teatru anul trecut, iar 70% nu au intrat într-un muzeu. Doar 26% dintre români au călcat într-o sală de cinema în cursul celor 12 luni. Astea sunt cele mai recente date care au fost publicate de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală.

Vizitarea muzeelor a scăzut de la 38% în 2019 la 30% în 2022

Participarea la spectacole de teatru de la 29% în 2019 a ajuns la 20% în 2022, vizionarea de filme la cinematograf de la 35% în 2019 a ajuns la 26% în 2022, mersul la bibliotecă pentru a citi sau împrumuta cărţi de la 28% în 2019 a ajuns la 17% în 2022, iar vizitarea muzeelor, expoziţiilor sau galeriilor de artă de la 38% în anul 2019 a ajuns la 30% în anul 2022.

Lipsa de interes pentru educaţie şi cultură pare să se reflecte şi în deciziile aleşilor. 

Legea educaţiei naţionale cere 6% din PIB, dar doar 3,2% s-a dat în realitate, mai exact o diferenţă de 44 de miliarde de lei. În cultură avem o comasare a instituţiilor ce trebuie finalizată până în 2025.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici