Director FITS: Absolut aberant că la Ministerul Culturii nu a fost un leuţ pentru evenimente culturale anul acesta

Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, a declarat, joi, că este "absolut aberant că Ministerul Culturii nu a avut prevăzut în acest an "niciun leuţ pentru evenimente culturale", ceea ce este o "lipsă de strategie", transmite corespondentul MEDIAFAX.

131 afișări
Imaginea articolului Director FITS: Absolut aberant că la Ministerul Culturii nu a fost un leuţ pentru evenimente culturale anul acesta

Constantin Chiriac, director FITS (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Constantin Chiriac a declarat, în cadrul şedinţei speciale a Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor care are loc la Primăria Sibiu, că Festivalul de Teatru care se desfăşoară în aceste zile în oraş este "cea mai bună afacere economică".

"Aş vrea să văd câte afaceri se fac cu 80 la sută bani atraşi şi 17,5 la sută bani de la stat", a declarat Chiriac.

Acesta le-a atras atenţia membrilor comisiei asupra unor aspecte pe care le consideră "total deficitare" în România, în ceea ce priveşte domeniul cultural.

"Vă supun atenţiei câteva lucruri care sunt total deficitare pe ce înseamnă eveniment cultural care este nesusţinut. Din păcate, România este singurul stat din UE care nu atrage fonduri europene pe dimensiunea cultură. Polonia a atras mai mulţi bani pe Cultură, în perioada 2007- 2013, decât România în totalitate. E important să faceţi, la rândul dumneavoastră, presiune astfel încât Cultura să devină motor de atragere de fonduri pentru România", a spus Chiriac.

În plus, acesta a precizat că, deşi anul viitor ar trebui să se stabilească oraşul care va deveni Capitală Culturală a Europei (CCE) în 2021, România "nu a lansat la modul oficial acest proiect".

"Vorbim de CCE, România are şansa să organizeze acest lucru în 2021. Din păcate, România nu a lansat la modul oficial acest proiect. Credeţi-mă, ca membru al juriului care alege capitalele culturale, ştiu exact ce înseamnă un dosar. Anul viitor va fi evaluat acest proiect la nivelul României, el ar putea să devină un motor de dezvoltare strategică, aşa cum s-a întâmplat în Polonia. Acolo aplicarea la acest program a devenit obiectiv strategic al tuturor autorităţilor", a mai spus Chiriac.

În finalul discursului său, directorul FITS a spus că este "absolut aberant" că Ministerul Culturii nu a avut în acest an un buget pentru evenimentele culturale.

"La nivelul Ministerului Culturii anul acesta nu a fost niciun leuţ pentru evenimente culturale. Este absolut aberant. Noi am primit, printr-o HG, un milion de lei din cele 4 pe care le-am solicitat, în ultimul moment. Îi mulţumesc domnului ministru că a făcut acest demers şi e important, dar, din păcate, lipsa de strategie, ne pune pe toţi operatorii culturali într-o situaţie absolut jenantă", a mai spus Chiriac.

Acesta a adăugat că programul festivalului pentru anul 2015 e făcut în proporţie de 80 la sută, iar pentru 2016 în proporţie de 60 la sută.

"Singura certitudine pe care o am este Primăria, care îmi dă cu mult timp înainte mărimea finanţării de care voi beneficia. Fără acest lucru nu avem cum să dezvoltăm parteneriate serioase. Un leu pe care-l primesc în ianuarie este mai important decât cinci lei primiţi în iunie”, a mai spus Chiriac.

Membrii Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor s-au reunit, joi, la Sibiu, pentru şedinţă specială.

La şedinţă participă 16 din cei 22 de membri ai Comisiei. La finalul şedinţei deputaţii vor participa la câteva evenimente din cadrul FITS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici