Directorul SRR îi scrie lui Băsescu: Nu excludem posibilitatea unui atac informatic extern la emisie

Directorul general al SRR, Maria Ţoghină, a transmis, duminică, o scrisoare către Traian Băsescu, în care precizează că apariţia unui clip de campanie pro-Mircea Geoană, în ziua votului, ar putea fi explicat printr-un "atac informatic extern în emisia postului".

156 afișări
Imaginea articolului Directorul SRR îi scrie lui Băsescu: Nu excludem posibilitatea unui atac informatic extern la emisie

Directorul SRR îi scrie lui Băsescu: Nu excludem posibilitatea unui atac informatic extern la emisie (Imagine: Mediafax Foto)

"Vă aducem la cunoştinţă că astăzi, 6 decembrie 2009, în cadrul emisiunii «Iarba verde de acasă», realizată de Gheorghe Verman şi difuzată de postul Radio România Actualităţi a fost intercalată, în jurul orei 6.14 minute o secvenţă sonoră piratată", se arată în scrisoarea transmisă de SRR preşedintelui Traian Băsescu.

Maria Ţoghină mai precizează faptul că "acel colaj apărut pe post conţine fragmente din discursurile susţinute de Traian Băsescu, montate pe un fond muzical de manele, în care îi este prejudiciată imaginea". În plus, colajul intercalat, care se repeta de trei ori pe parcursul emisiunii, avea o durată de 5 minute, dar secvenţa difuzată fiind de 50 de secunde.

"Nu excludem posibilitatea unui atac informatic extern la adresa sistemului de emisie al SRR", se mai arată în scrisoare.

Directorul SRR menţionează că "regizorii tehnici responsabili cu emisia postului RRA au sesizat aceste neconcordanţe şi au intervenit, oprind emisia difuzată prin sistemul informatic de emisie al postului şi reorientându-se spre înregistrarea de rezervă a emisiunii, aflată pe un CD martor".

"Precizăm că înregistrarea originală a emisiunii încărcată în sistemul informatic de emisie nu conţinea acele secvenţe sonore şi putem proba cu CD-ul martor aflat în emisie. În urma acestei situaţii, conducerea SRR a demarat o anchetă în rândul tuturor factorilor implicaţi şi responsabili în realizarea şi difuzarea acestei emisiuni precum şi a celor care gestionează sistemul informatic de emisie", anunţă Maria Ţoghină.

În scrisoare se menţionează că SRR va solicita sprijinul organelor abilitate pentru anchetarea acestui caz, pe care îl consideră "un sabotaj la adresa postului public de radio.

"Comitetul Director al SRR s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a analiza această situaţie şi a dispus deja primele măsuri. SRR vă asigură că îşi respectă în mod constant statutul său de post public şi aplică toate reglementările legate de campania electorală, precum şi cele prevăzute în legea de funcţionare a SRR", se mai arată în scrisoarea semnată de Maria Ţoghină.

Partidul Democrat Liberal a făcut o sesizare către Consiliul Naţional al Audiovizualului, în care arată că, în cadrul emisiunii "Iarba verde de acasă", difuzată de Radio România Actualităţi, duminică, se face campanie anti-Băsescu şi în favoarea lui Mircea Geoană.

PDL arată în sesizarea transmisă către preşedintele CNA, Răsvan Popescu, că duminică, în cadrul emisiunii "Iarba verde de acasă", difuzată de Radio România Actualităţi la ora 6.14, s-a prezentat un spot audio în care preşedintele Traian Băsescu spunea "îmi dau demisia în 5 minute", "nu am lovit copilul în faţă şi în plex", după care, imediat, o voce făcând apel la publicul radioascultător îndemna în mod explicit votarea lui Mircea Geoană.

PDL mai acuză în sesizare posturile Realitatea TV şi Antena 3 că au continuat campania electorală şi în zilele de 5 şi 6 decembrie 2009 - în cadrul dezbaterilor şi jurnalelor de ştiri prezentate.

"Cele două posturi TV au continuat, de-a lungul zilelor de 5 şi 6 decembrie, prezentarea tendenţioasă şi partizană a acţiunilor politice şi guvernamentale ale Guvernului Boc şi ale candidatului susţinut de Partidul Democrat Liberal, Traian Băsescu", se mai arată în sesizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici