Draga Olteanu Matei: Dacă ar fi să reiau Chiriţa, aş pune-o în scenă cu un bărbat care să o joace bine

Actriţa Draga Olteanu Matei, aflată la Cluj-Napoca pentru a primi Premiul de excelenţă în cadrul festivalului Comedy Cluj, afirmă că, dacă ar relua seria comediilor "Chiriţa", ar face-o doar ca regizor, nu ca actor, şi cu un bărbat în rolul Chiriţei.

469 afișări
Imaginea articolului Draga Olteanu Matei: Dacă ar fi să reiau Chiriţa, aş pune-o în scenă cu un bărbat care să o joace bine

Draga Olteanu Matei (Imagine: Razvan Chirita)

Draga Olteanu Matei a declarat vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că şi Alecsandri vedea rolul Chiriţei interpretat de un bărbat.

"De fapt, Alecsandri vedea în Chiriţa un bărbat, au jucat-o superb pe Chiriţa Matei Milo sau Miluţă Gheorghiu. Au fost mai reuşiţi în rolul Chiriţei, eu nu am pierdut nicio Chiriţă, indiferent ce teatru o juca. O femeie, indiferent de vârstă, nu trezeşte simpatie în Chiriţa, cel mult râsul, dar un bărbat care se agaţă de gâtul unui bărbat stârneşte un haz nebun. Cineva care îi felicita pe actori i-a sărutat mâna lui Miluţă, crezând că e femeie. Dacă ar fi să reiau Chiriţa, aş pune-o în scenă cu un bărbat care să o joace bine", a spus Draga Olteanu Matei.

Actriţa a susţinut că, dacă era regizor, nu s-ar fi distribuit în rolul Chiriţei.

"Prietenii şi colegii mei îmi spun să nu vorbesc aşa... Dacă eram regizor, nu mă distribuiam pe mine în Chiriţa. Eu nu eram potrivită nici ca vârstă, nici ca temperament, datele mele psihice şi fizice m-au dus spre acest rol, eu nu am fost Chiriţa, am fost o cuconiţă care face eforturi să joace un rol bun în acest film. Mulţumită am fost cu rolurile din filmele lui Mircea Moldovan, seria bobocilor. Cel mai bine am colaborat cu Amza (Pelea - n.r.), am fost ca doi fraţi, bărbaţi amândoi, nu ca frate şi soră... Pentru mine Amza nu a murit... Cu Cotescu, cu Dinică, Jean Constantin, Marin Moraru. Am jucat şi cu Toma Caragiu, cu Ştefan Bănică senior", a adăugat actriţa.

Draga Olteanu Matei a povestit că îi place foarte mult să joace la Cluj şi la Iaşi.

"M-am aruncat în rolul Chiriţei ca într-o apă cu gheaţă, la Iaşi mi-am luat examenul, să joci Chiriţa la Iaşi este un lucru extraordinar. De la Cluj am amintiri multe şi frumoase. Când nu era sărăcia infernală şi oribilă eram primiţi extraordinar. Pe scena de la Cluj intri cu pioşenie, ca în catedrală, e o înălţare spirituală, e o mare fericire. Îmi place aici, am prieteni, pe Florin Piersic, Dorel Vişan", a povestit ea.

Draga Olteanu Matei a spus că va face o miniserie de televiziune dintr-o piesă scrisă de Cornel Udrea, iar rolurile vor fi jucate doar de actori ardeleni.

"Prietenul meu Cornel Udrea a scris «Regina Lear». Eu voi transforma piesa într-un miniserial de televiziune, o ţărancă «rurală» care are trei feciori - senator, director de maternitate şi instructor auto - câştigă la loterie. Femeia vine la oraş să puie la încercare dragostea feciorilor ei, un subiect frumos şi cu morală. Dacă îmi ajută Dumnezeu, până în primăvară îl gat, sunt la trei sferturi din scenariu, apoi mă duc şi îl facem la televizie. Numai ardeleni vor fi în distribuţie. Sunt actori buni şi mari, dar când vor să vorbească moldoveneneşte sau ardeleneşte, vorbesc altă limbă", a spus Draga Olteanu Matei.

Draga Olteanu Matei a afirmat că sunt puţini actori tineri care joacă, cu adevărat, comedie.

"Îi urmăresc cu mare atenţie, este băieţaşul acesta care lucrează la Antena 1, Bendeac, scăpărător, are har de comedie, dar nu are măsură, nu cunoaşte viaţa, hazul nu este unul autentic. Eu, dacă eram profesoara lui, nu-l lăsam să facă ce face, nici măcar ţircus, clovnii trebuie să aibă măsură şi har. A caricaturiza un om bolnav nu are haz. Tâmpenia nu are haz, tâmpenia nu mă amuză. Pe mine nu mă amuză Mister Bean", a spus Draga Olteanu Matei.

Draga Olteanu Matei s-a declarat fericită de premiul pe care îl va primi la Comedy Cluj.

"Sunt uimită că m-au poftit şi pe mine. (...) Mă bucur din suflet că mi-au acordat această atenţie. Este un festival strălucit, e bine că în vremuri de restrişte se mai fac şi asemenea lucruri. Ne trebuie comedie să râdem, ca să ne încălzim. După cutremur, Radu Beligan era director la teatru şi a spus că trebuie să jucăm comedii ca lumea să uite, să iasă din starea de încordare, au fost săli arhipline şi s-au pus numai comedii. Mergem pe stradă, oamenii pun mâna pe tine şi când te văd li se luminează chipul şi îţi urează de toate pentru că îi faci veseli. Dacă pot măcar un strop de bucurie să aduc în sufletul cuiva, sunt cea mai fericită", a spus Draga Olteanu Matei.

Draga Olteanu Matei va primi Premiul de excelenţă în cadrul festivalului Comedy Cluj, în cinstea actriţei fiind proiectate filmele din seria "Chiriţa".

Actriţa se va întâlni vineri cu publicul, la Cinema "Florin Piersic", la proiecţia filmului "Cucoana Chiriţa", care începe la ora 18.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici