Dramaturgul şi regizorul Roger Planchon a murit

Dramaturgul, actorul şi regizorul francez Roger Planchon a decedat marţi, la vârsta de 77 de ani, la Paris, în urma unei crize cardiace, potrivit declaraţiei fiului său, Stéphane Planchon.

59 afișări
Imaginea articolului Dramaturgul şi regizorul Roger Planchon a murit

Dramaturgul şi regizorul Roger Planchon a murit

Născut pe 12 septembrie 1931, la Saint-Chamond în regiunea franceză Loire, Roger Planchon, care se simţea "obosit de câteva zile", potrivit fiului său, a decedat în locuinţa sa din Paris.

"A lucrat până în ultima clipă, luptându-se pentru a continua să facă teatru", a declarat fiul său, Stéphane Planchon.

"Teatrul era pasiunea lui, era viaţa lui", a adăugat fiul celebrului dramaturg. În ultimele luni de viaţă, Planchon s-a ocupat de regia unui spectacol de Eugen Ionesco, "Amedeu sau Scapi de el cu greu", în care a şi jucat. De asemenea, el pregătea un spectacol despre marchizul de Sade.

Roger Planchon este considerat unul dintre cei mai importanţi regizori ai teatrului francez contemporan, alături de Jean Vilar. El a înfiinţat, în 1952, Le Théâtre de la Comédie din Lyon, iar din 1957 a condus Le Théâtre de la Cité, care a devenit ulterior Le Théâtre national populaire (TNP) din Villeurbane.

Planchon a montat, printre altele, piese de Molière, Marivaux, Racine, Pinter şi Ionesco. Sub bagheta lui de regizor au jucat actori de prestigiu ai scenei franceze, precum Jean Carmet, Michel Serrault, Annie Girardot şi Robin Renucci.

Planchon a venit în România în 2008, la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (11 octombrie - 21 decembrie), cu spectacolul "Amedeu sau Scapi de el cu greu", după Eugen Ionescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici