Egipt: Mormintele faraonilor ar putea dispărea

Mormintele bogat ornamentate ale faraonilor din Valea Regilor, situată în sudul Egiptului, ar putea dispărea în 150 - 500 de ani dacă vor rămâne deschise turiştilor, a declarat şeful Departamentului pentru Antichităţi Egiptene, Zahi Hawass.

952 afișări
Imaginea articolului Egipt: Mormintele faraonilor ar putea dispărea

Egipt: Mormintele faraonilor ar putea dispărea în circa 500 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zahi Hawass a indicat că umiditatea şi mucegaiul atacă zidurile mormintelor regale din vasta necropolă care se întinde pe malul occidental al Nilului şi care este vizitată zilnic de mii de turişti.

Aerisirea slabă şi respiraţia turiştilor contribuie la deteriorarea decoraţiunilor gravate şi pictate pe pereţii mormintelor, a indicat Hawass.

"Mormintele care sunt deschise vizitatorilor sunt ameninţate serios, atât în ceea ce priveşte culorile, cât şi în ceea ce priveşte gravurile", a spus acesta.

"Nivelul de umiditate şi cel al mucegaiului cresc din cauza respiraţiei vizitatorilor, iar acest lucru înseamnă că mormintele ar putea dispărea în 150 - 500 de ani", a adăugat acesta.

Departamentul pentru Antichităţi Egiptene a luat deja o serie de măsuri pentru protejarea mormintelor, printre care instalarea unui sistem de aerisire, limitarea numărului de vizitatori şi închiderea unora dintre monumente.

Valea Regilor şi a Reginelor, unde au fost îngropate mumiile membrilor familiilor regale egiptene, adăposteşte, printre altele, mormântul celebrului faraon Tutankhamon şi pe cel al reginei Nefertiti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici