Eugen Istodor, editorialist MEDIAFAX: Ionuţ Vulpescu la Cultură, nu e Hamlet, nici Shakespeare. E cuminţenia pământului

Ionuţ Vulpescu şi-a preluat mandatul de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale joi dimineaţă.”Deocamdată, sunt lucruri ce ţin de programul de guvernare”, a declarat Ionuţ Vulpescu la sosire.

416 afișări
Imaginea articolului Eugen Istodor, editorialist MEDIAFAX: Ionuţ Vulpescu la Cultură, nu e Hamlet, nici Shakespeare. E cuminţenia pământului

Eugen Istodor, editorialist MEDIAFAX: Ionuţ Vulpescu la Cultură, nu e Hamlet, nici Shakespeare. E cuminţenia pământului

Ionuţ Vulpescu a mai deţinut un prim mandat de ministru al Culturii în guvernul Victor Ponta. În afara unei gafe, confundându-l pe Hamlet cu Shakespeare, Ionuţ Vulpescu se integrează liniei Dragnea: discreţie.

Mai multe detalii pe subiect, aici.

Hamlet sau Shakespeare? În lumea noului guvern Dragnea, confuzia aceasta este chiar dovadă de tupeu. Puţini miniştrii ştiu cine-i Hamlet, cine-i Shakespeare. Deci, Ionuţ Vulpescu este un tip cult în sensul tradiţional. Cu respect pentru valori, cu lectură şi exerciţiu speculativ. De altfel s-a văzut şi la investire. Ionuţ Vulpescu a fost unic: nu s-a făcut de râs în niciun fel în faţa Comisiei. O performanţă.

Ionuţ Vulpescu de altfel nu de propriul parcurs cultural trebuie să se teamă, ci de cel formator. Ca discipol al fostului preşedinte Ion Iliescu, aplică teoria ”Eu-imaculatul”. Nu mă amestec, nu fac pe revoluţionarul, sistemul este de vină că produce corupţie, părtinire. Nu sunt cu trenduri prea avangardiste, prefer cultura care se face în şcoală. Dacă întradevăr se va ţine de programul Dragnea, Ionuţ Vulpescu nu va fi curajos precum Ionuţ Jder din Sadoveanu, ci o cuminţenie a pământului. Dacă sistemul nu-l supără, nici el nu deranjează Sistemul.

Acestea sunt liniile generale ale Programului de Guvernare Culturală PSD

”Introducerea în legislaţia specifică a conceptului de «manifestare culturală strategică», pentru Festivalul Internaţional «George Enescu», Festivalul Naţional de Teatru, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), şi alte evenimente culturale de amploare, cu număr mare de participanţi şi necesităţi organizatorice complexe, care promovează cultura română”.

Revitalizare mediul rural, urbanul mic şi zonele mono-industriale, ”cele mai afectate de procesul de deculturalizare”.

Investiţie în Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, sit aflat pe Lista Patrimoniului Mondial din anul 1999

Publicarea ediţiilor naţionale a marilor clasici.

”Autostrada culturală” pentru centenarul Marii Uniri. Literatura română să fie promovată în spaţiul european, restaurarea caselor memoriale, înfiinţarea unor noi asemenea lăcaşuri şi amplasarea de plăci comemorative, monumente şi statui.

Construire săli moderne de concerte şi un centru cultural multifuncţional în municipiul Bucureşti.

Digitizarea patrimoniului cultural pentru sprijinirea accesului publicului şi atragerea unui nou public, precum şi sprijinirea industriilor creative pentru folosirea avantajelor oferite de piaţa unică digitală, este o altă măsură din programul de guvernare.

Susţinerea industriei cinematografice româneşti şi revigorarea reţelei cinematografice naţionale

Sprijinirea financiară a acţiunii europene ”Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Reconversie a spaţiilor industriale dezafectate în hub-uri culturale şi de protejare şi valorificare a patrimoniului industrial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici