Filme de Alexandra Gulea şi Thomas Ciulei, la Institutul Francez (Video)

"Azi eram frumoasă, jună", de Alexandra Gulea, şi "Graţian", de Thomas Ciulei, vor rula la Sala Elvira Popescu a Institutului Francez, în perioada 27 septembrie - 2 octombrie.

242 afișări
Imaginea articolului Filme de Alexandra Gulea şi Thomas Ciulei, la Institutul Francez (Video)

"Azi eram frumoasă, jună", de Alexandra Gulea

"Azi eram frumoasă, jună", regizat de Alexandra Gulea, care semnează şi scenariul, va rula pentru prima oară în Bucureşti, la Institutul Francez.

Filmul prezintă satul Clejani, în care majoritatea populaţiei este de etnie romă şi unde locuitorii sunt muzicanţi din tată în fiu.

Filmul prezintă relaţia muzicanţilor cu viaţa de zi cu zi şi modul în care percepţia lor asupra realităţii le influenţează muzica.

Credinţa profundă în superstiţii, inevitabilele lovituri ale sorţii, comunicarea cu cei morţi devin surse de inspiraţie şi de expresie, de bucurie şi de tristeţe.

Documentarul neconvenţional al Alexandrei Gulea este o călătorie muzicală către originile muzicii ţigăneşti din România.

Alexandra Gulea a studiat la Academia de Arte Frumoase şi deţine diploma "cum laude" la Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts, Paris.

A studiat filmul documentar la Institutul de Film din Munchen. A mai realizat "Dumnezeu la saxofon, Dracu la vioară", în 2004.

""Graţian", realizat de Thomas Ciulei în 1995, spune povestea lui Graţian Florea, din satul bihorean Izbuc, despre care oamenii cred că ar fi un priculici de lup.

După obiceiurile străvechi, când un copil se naşte, moaşa cheamă spiritele ca pruncul să fie bun de lucru, frumos, iubit sau bun de carte.

Se spune că Graţian nu a putut să vină pe lume decât după ce moaşa sa l-a numit să fie priculici de lup.

Într-o existenţă care ar putea părea blestemată, Graţian reuşeşte să găsească un sens, chiar şi în rolul de vârcolac al satului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici