Filme de Cristi Puiu şi Andrei Ujică, la Festivalul de Film Documentar DocLisboa

Lungmetrajele "Trei exerciţii de interpretare", "Marfa şi banii", ambele regizate de Cristi Puiu, şi "Rupt de prezent", de Andrei Ujică, se numără printre cele 250 de pelicule proiectate la Festivalul de Film Documentar DocLisboa, care va debuta joi, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

90 afișări
Imaginea articolului Filme de Cristi Puiu şi Andrei Ujică, la Festivalul de Film Documentar DocLisboa

Cristi Puiu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Timp de zece zile vor fi prezentate documentare din 40 de ţări, festivalul de la Lisabona urmând să fie deschis de "Maidan", de Sergei Loznitsa, lungmetrajul de final fiind "Socialism", ultimul regizat de Peter von Bagh, care a decedat în septembrie.

Festivalul de Film Documentar DocLisboa va debuta joi şi se va încheia pe 26 octombrie şi va include proiecţiile a 250 de pelicule.

Astfel, "Trei exerciţii de interpretare", de Cristi Puiu, va fi proiectat în secţiunea New Visions a evenimentului cinematografic, în timp ce "Marfa şi banii", în Neo-Realismo e Novos Realismos.

"Trei exerciţii de interpretare" este rezultatul unui atelier al regizorului Cristi Puiu găzduit de studioul Chantiers Nomades - trei filme bazate pe "Trei conversaţii" de scriitorul şi filosoful rus Vladimir Solovyov. "Exerciţiile" actorilor se află la baza unei trilogii minimaliste despre cinema şi literatură, viaţa socială şi spirituală.

Filmul "Marfa şi banii", un road trip cu Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, marchează, potrivit opiniei multor critici, începutul noului val cinematografic românesc. "Marfa şi banii" este lungmetrajul de debut al regizorului Cristi Puiu.

Documentarul "Rupt de prezent" a fost considerat de presa de specialitate drept o peliculă-cult a anilor '90. Producţia este realizată, în mare parte, din material documentar video realizat în timpul unei misiuni spaţiale. Construit ca un jurnal, documentarul îl urmăreşte pe cosmonautul sovietic Serghei Krikalev, începând din mai 1991, când porneşte într-o misiune pe staţia spaţială MIR. Acesta a rămas pe staţie zece luni, iar în acest timp a avut loc lovitura de stat din Moscova, ceea ce a însemnat începutul destrămării Uniunii Sovietice. În 1992, cosmonautul s-a întors pe Pământ, dar nu în Uniunea Sovietică, ci în Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici